Tot a punt per a celebrar La Mercè

Del 22 al 25 de setembre, la capital de Catalunya es vesteix de Festa Major

Un any més, per la festivitat de La Mercè (24 de setembre), Barcelona celebra la seva Festa Major. I és que la capital de Catalunya viu del 22 al 25 de setembre un macrofestival format per festivals diversos que deixen constància de la riquesa cultural de la capital catalana: des del festival Mercè Arts de Carrer, fins a les mostres de cultura popular, passant pels festivals BAM i Acció Cultura Viva i la programació del Música Mercè, que apleguen enguany més de cinc-centes activitats.

Un dels actes que no pot faltar el primer dia de les festes de la Mercè és el Pregó. Aquest any la convidada a fer-lo és l'escriptora Najat El Hachmi, i tindrà lloc el divendres 22 de setembre a les 19 h al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

A partir d'aquest moment, la música en tots els seus gèneres i estils, la cultura popular i les arts de carrer tornaran a ser protagonistes de la programació de les festes de la Mercè de Barcelona.

La cultura popular té molt protagonisme durant La Mercè FOTO Ajuntament de Barcelona

La cultura popular té molt protagonisme durant La Mercè FOTO Ajuntament de Barcelona

Cultura popular

La imatgeria festiva centrarà, com és habitual, els actes més impressionants, alegres i, a vegades, esfereïdors de la Festa Major: el Seguici Popular de Barcelona sortirà del Palau de la Virreina (22 de setembre, 19.00 h) en una processó festiva que conduirà els Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers, l'Àliga i el Lleó, entre altres figures (a les quals enguany s'afegiran l'Olga i el Volodymyr, la parella de gegants de Kíiv), fins a la plaça de Sant Jaume, on tot seguit es farà el Toc d'Inici. Foc, música, color i solemnitat per donar el tret de sortida a la festa gran de la ciutat. Pel que fa a les exhibicions de les colles castelleres i de Falcons, les de trabucaires i grallers, i les havaneres, els concerts de cobla, corals i de carilló seran també cites ineludibles de la Mercè tradicional.

Finalment, el Correfoc, una de les celebracions més esperades de les festes, serà un festival de diables, dracs i bèsties de foc que recorrerà el passeig de Gràcia (23 de setembre, 20.00 h).

La Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona tindrà el privilegi, una vegada més, de tocar en la primera gran festa sardanista de la Mercè 2023, a l'avinguda de la Catedral (22 de setembre, 19.00 h), però també el de concloure el programa a la Basílica de la Mercè amb un concert de cobla a l'interior de l'església, un marc solemne per a una selecció de sardanes i músiques d'Eduard Toldrà, Enric Morera i Joan Druguet, entre altres (24 de setembre, 21.00 h).

I entre totes dues actuacions, trobarem més ballades de sardanes, balls de gegants, els balls de l'Àliga amb la Banda Municipal de Barcelona, bastoners i esbarts dansaires, entre altres activitats que preserven o recuperen (com és el cas del MercèDansa) danses tradicionals catalanes. Enguany, a més, podrem ballar-ne també algunes d'ucraïneses, gràcies a la participació de grups folklòrics de Kíiv, la ciutat convidada de la Mercè.

Cartell de La Mercè 2023, obra de Chamo San

Cartell de La Mercè 2023, obra de Chamo San

Música

El festival de Música de la Mercè és, més que mai, un reflex de la diversitat i de la vitalitat cultural de Barcelona; dels diferents accents i ritmes que la travessen i de la seva inquietud artística, atenta a les noves veus i tendències, sense renunciar a la identitat de la ciutat.

Pels diferents escenaris passaran noms com Selma Bruna, Meritxell Nedermann, Lia Kali, Ile, Sabina Witt, Tarta Relena i Pongo, la Banda Municipal de Música de Barcelona, l'OBC – Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l'Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu, Rumba All Star, Anna Colom i Ángeles Toledano, Ginestà, Els Catarres, The Sants, Buhos i Abraham Mateo, Triquell, Lildami, The Tyets i Doctor Prats, entre molts altres.

El Piromusical tancarà La Mercè FOTO Barcelona Global

El Piromusical tancarà La Mercè FOTO Barcelona Global

I molt més

Però la Mercè és molt més. Arts visuals, arts escèniques, espais infantils... una pila d'activitats que no decebran ningú, i que finalitzaran, com ja és tota una tradició, amb el Piromusical, que enguany tindrà gust de Sónar, amb motiu del 30è aniversari del festival.

Consulta tots els detalls de La Mercè 2023 en aquest enllaç.

FONT: barcelona.cat

Més informació
 
Destaquem