Per què es fa una foguera la nit de Sant Joan?

Semblen estar relacionades amb ritus en honor al sol

Per tots és sabut que, per molts motius, la nit de Sant Joan és la nit més màgica de l'any. A l'hora de buscar els orígens d'aquesta celebració cal remuntar-se a les festes que civilitzacions molt antigues realitzaven amb l'arribada del solstici d'estiu.

Un dels elements clau en aquestes celebracions, i que encara avui dia es manté, és les fogueres, que semblen estar relacionades amb ritus en honor al sol. El foc, representat en aquestes fogueres, esdevenia l'element que donava força al sol, que aquell dia comença un nou període que marcava pausadament la seva davallada. Una pràctica que servia per homenatjar el sol en la seva plenitud com a font de la llum i de la vida.

El foc continua sent l'element central de la celebració de la nit de Sant Joan, el 23 de juny. És la gran festa del foc. L'encesa de fogueres, i també de falles, està fortament arrelat. A carrers i places s'encenen fogueres on es cremen tot d'andròmines antigues. I al seu voltant, rituals de tota mena vinculats a aquesta força purificadora del foc.

Més informació
 
Destaquem