La nit més màgica de l'any, la de Sant Joan

Les revetlles enguany estan limitades per la situació generada per la Covid-19

Ha arribat un altre 23 de juny i, amb ell, la nit més màgica de l'any per excel·lència, la de Sant Joan. Una celebració, també coneguda com a Nit de les Bruixes, que arriba amb el solstici d'estiu, sent una festa d'orígens pagans fortament arrelada. Una nit que se celebra de diferents maneres arreu dels Països Catalans, però sempre amb el foc com a protagonista.

Una celebració que enguany es veu alterada per la situació generada per la Covid-19 i les mesures adoptades per frenar la seva expansió. Per això, caldrà seguir una sèrie de recomanacions a l'hora de gaudir d'aquesta nit màgica.

Més info: S'acosta la nit de Sant Joan, atípica pel Coronavirus

Com dèiem, és una nit màgica en què se celebra el solstici d'estiu, amb dos dies de retard, i que l'església Catòlica fa coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista. A més, la festa té una sèrie d'elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons, el ball o els guariments i més rituals màgics.

L'origen de la celebració de la Nit de Sant Joan és pagà i forma part del grup de festes solsticials, com Nadal. Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació de cristianisme, és un culte al sol, a l'allargament del dia, pel solstici d'estiu.

Coca de Sant Joan

Coca de Sant Joan

 

La Nit de Sant Joan hi ha diferents tradicions que perduren al llarg del temps. Les recordem.

Cosa de Sant Joan

La primera és la coca de Sant Joan. Una coca que pot ser de classes diferents: confitada amb massapà, crema o nata i ornada amb pinyons, llardons o fruita confitada, i que es menja acompanyada amb vins dolços o rancis. La coca deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol.

Més info: Fem la coca de Sant Joan a casa!

Focs de Sant Joan

Un altre element que no hi pot faltar la Nit de Sant Joan són els Focs de Sant Joan. Diu la tradició que el foc foragita els mals esperits, purifica, protegeix i regenera. Durant la nit de Sant Joan, les fogueres s'encenen quan el sol es pon i s'alimenten fins ben entrada la nit amb tota mena d'andròmines combustibles.

La relació entre el foc i el solstici d'estiu ve de molt lluny: se sap que les civilitzacions mediterrànies més antigues ja celebraven la nit més curta de l'any encenent fogueres. Un ritual que ha perviscut amb el pas del temps.

Una variant de les fogueres de Sant Joan són les falles, uns troncs que, en alguns pobles dels Pirineus, es baixen encesos a collibè o rodolant per les muntanyes fins a la plaça, on s'apilen per formar fogueres.

 
Els petards són una de les tradicions més sorolloses de la nit de Sant Joan

Els petards són una de les tradicions més sorolloses de la nit de Sant Joan

Els petards

L'altre element característic de la celebració són els petards. L'ús de pirotècnia és un dels derivats del ritual dels focs: la nit de Sant Joan s'encenen i esclaten bengales, piules, traques i tota mena de focs d'artifici, que aporten soroll i lluminositat a la festa.

Si teniu gossos a casa, cal que adopteu diferents mesures per evitar-los el patiment que els provoca el fort soroll dels petards.

Més info: Prepara el teu gos per evitar-li patiment amb els petards de Sant Joan

Ja ho diu el refrany: 'Qui encén foc per Sant Joan, no es crema en tot l'any.' Bona revetlla!

Més informació
 
Destaquem