La llengua de Pompeu Fabra es descobreix al carrer

Camins del català proposa dues rutes per apropar-se a l’enginyer i lingüista per les ciutats de Barcelona i Badalona

Moltes coses uneixen Pompeu Fabra amb aquest mitjà: enginyer industrial i lingüista apassionat d'una llengua que és el nostre vehicle per comunicar-nos amb els lectors. Conèixer millor la seva vida i obra és possible més enllà dels llibres gràcies a dues rutes que segueixen el trajecte de l'autor català per les ciutats de Barcelona i Badalona. Ara que les recomanacions de buscar activitats a l'aire lliure són tan evidents, caminar seguint el rastre de Pompeu Fabra és una bona opció.

La ruta barcelonina s'inicia a la Parròquia de Santa Maria de Jesús, on va ser batejat el 24 de febrer de 1868. L'Ateneu Barcelonès, el Centre Excursionista, l'Acadèmia de Bones Lletres o l'Institut d'Estudis Catalans són altres parades d'aquest viatge que surt de la Plaça Catalunya, just al davant del Cafè Zurich. Aquesta itinerari, impulsat pel col·lectiu Ruta Pompeu Fabra, inclou un mapa interactiu amb la Ruta Pompeu Fabra, imatges, textos i àudios diversos.

Més info: Els camins del català no són inescrutables

Són molts els espais a visitar i és que, des de l'organització, apunten que part dels espais continuen visibles, com ara el local del carrer del Paradís, el carrer de les Moles i el de Portaferrissa, etc., i encara hi cal afegir els monuments commemoratius que Barcelona, com altres poblacions catalanes, ha dedicat a Fabra en nombroses ocasions.

 

Badalona és l’altra ciutat que s'integra en aquesta proposta cultural en homenatge a Pompeu Fabra que transcorre principalment pels barris del Centre i Casagemes. Aquest itinerari, impulsat per l’Ajuntament de Badalona, reculla quells indrets vivencials més rellevants del creador del Diccionari General de la Llengua Catalana durant la seva estada a la ciutat entre els anys 1912 i el 1939. Un total de 10 punts en què s'expliquen tota classe de detalls, anècdotes i fets remarcables de la seva vida i obra.

Aquestes dues rutes sobre Pompeu Fabra formen part dels Camins del Català.

Més informació
 
Destaquem