Les rutes del diccionari Alcover Moll, un nou Camí del català

Les 18 rutes que recreen els viatges d'Antoni Maria Alcover per crear el diccionari català-valencià-balear s'incorporen a la iniciativa Camins del català de Política Lingüística

Antoni Maria Alcover, Francesc de Borja Moll i els seus col·laboradors van viatjar per 381 municipis dels Països Catalans per crear el diccionari català-valencià-balear. Durant els 23 anys que van durar els viatges arreu del territori van recollir paraules, expressions i modismes de cada varietat del català que van incloure al llibre. La Institució Francesc de Borja Moll va elaborar 18 rutes que segueixen els passos de Mossèn Alcover i els seus acompanyants. Ara, els itineraris s'incorporen a la iniciativa Camins del català de la Direcció General de Política Lingüística.

El projecte preveu anar afegint itineraris per conèixer i estimar la llengua catalana arreu dels Països Catalans. L'objectiu és que el públic pugui accedir a informació i història sobre els parlants del català, personatges que han contribuït a fer créixer la llengua i millorar-los, així com les varietats dialectals i els topònims. Qualsevol persona, col·lectiu o entitat -tal com ha fet la Institució Francesc de Borja Moll- pot presentar la seva proposta per a nous Camins del català a través d'un formulari. La Direcció General de Política Lingüística valorarà els projectes abans d'incloure'ls a la web i hi farà suggeriments per millorar-les. Cada proposta ha d'incloure la ruta, la descripció, la relació de punts d’interès, un mapa i una geolocalització.   

Les rutes del diccionari català-valencià-balear creades per la Institució Francesc de Borja Moll compten amb sis itineraris que recorren les quatre Illes Balears; al País Valencià en trobem cinc, que passen per totes les províncies; mentre que a Catalunya n'hi ha cinc més. Els restants són a la Catalunya Nord i a Andorra.

Comencem per Manacor, la localitat natal d'Alcover, on va néixer l'any 1862. Allà hi ha la Institució Pública Antoni Maria Alcover, que ret homenatge i s'encarrega de difondre informació sobre la seva figura a través de projectes culturals i educatius. Però el quarter general del diccionari estava situat a Palma, on una segona ruta ens porta a visitar llocs com el seminari vell, el convent de Monti-sion, el Museu Diocesà de la Seu, el Palau Episcopal i Can Muntanyans. 

La tercera ruta que trobem a Mallorca és el camí que va fer cap a la Serra de Tramuntana i ens porta a Campanet, Escorca i Pollença. A Menorca, Eivissa i Formentera, les rutes recorren tota l'illa. En el primer cas, la visita passa per Alaior, Ciutadella, es Castell, es Mercadal, es Migjorn Gran, Ferreries, Fornells, Maó, Sant Climent i Sant Lluís. A les Pitiüses, l'itinerari arriba a tots els racons tant d'Eivissa com de Formentera.    

El salt a la Península 

Alcover va anar cinc vegades al País Valencià i les rutes que s'han incorporat a la iniciativa Camins del català recreen cada una d'aquestes visites. Va recórrer les tres províncies. A Castelló, va visitar pobles i ciutats com Vinaròs, Morella, Forcall, Benicarló, Alcalà de Xivert, Vila-real, Castelló de la Plana, Onda, Borriana i Nules. De València destaquen la capital, Sagunt, el Puig de Santa Maria, Rafelguaraf, Gandia, Simat de Valldigna, Oliva, Carcaixent, Ontinyent, Xàtiva i Llíria. I a Alacant els trajectes ens porten a visitar, a més de la capital de la província, Alcoi, Elx, Santa Pola, Novelda, Monover, Biar, Xixona, Sant Joan, Callosa, Bolulla, Benidorm i Benissa, entre altres. 

 

Més info: Els camins del català no són inescrutables

La Institució Francesc de Borja Moll va preparar a Catalunya la ruta de la Franja de Ponent, la de Tarragona, la de Barcelona, la de Lleida i la de Girona. Tortosa, Reus, l'Alt Camp, el monestir de Poblet, Vilanova d'Escornalbou, Falset, la Selva del Camp i Tarragona ciutat formen part de la ruta més meridional de Catalunya. A Lleida, l'itinerari se centra en les Valls d'Àneu, amb aturades a Escaló, Espot, Esterri d'Àneu, el Port de la Bonaigua i Isavarre, entre d'altres indrets. La resta de trajectes encara no estan al web de la ruta del diccionari català-valencià-balear. 

La ruta del diccionari català-valencià-balear ens porta arreu dels Països Catalans i recrea els viatges que van fer Antoni Maria Alcover i els seus col·laboradors per elaborar el llibre

La iniciativa Camins del català també compta amb altres rutes. La de les Homilies d'Organyà, promoguda per l’Associació d’Amics de les Homilies d’Organyà, té nou punts d'interès i és un trajecte pels territoris de parla catalana amb indrets i persones que han contribuït a configurar la llengua. La tercera ruta disponible, de moment, és la de Pompeu Fabra, que s'ha adherit a la iniciativa de Política Lingüística i ens porta a Barcelona -en concret, al barri de Gràcia- i a la Catalunya Nord. Hi ha una altra variant de la ruta que trascorre per Badalona.  

 
Destaquem