Festa Tradicional d'Interès Nacional: els Tres Tombs de Sant Antoni a Valls

Els Tres Tombs de Sant Antoni Abat de Valls són uns dels més concorreguts de Catalunya

El dilluns, dia 17 de gener, és la festivitat de Sant Antoni Abat. Patró dels animals, als voltants d'aquesta data se celebra arreu dels municipis de Catalunya la tradicional rua dels Tres Tombs, en homenatge a la vida rural i amb els animals com a protagonistes.

Una de les celebracions més concorregudes i tradicionals és la que es viu a la ciutat de Valls. El diumenge anterior a la festivitat del sant, enguany el dia 16 de gener, Valls es transporta al passat amb la festa dels Tres Tombs de Sant Antoni, una celebració declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional.

Els Tres Tombs a Valls tenen una gran tradició a la ciutat i presenten la millor col·lecció de carros de treball que es pot veure desfilar en tota Catalunya actualment, així com un dels itineraris de major bellesa plàstica pel barri antic de la ciutat, que obliga als traginers i carreters a desplegar totes les seves habilitats en la conducció. La celebració obre el calendari de grans cites festives que la ciutat de Valls organitza al llarg de l'any i atresora un veritable museu viu del transport amb cavalleries i de la guarnicioneria, que abandona els seus llocs de custòdia per fer-se ben visible en les places i carrers.

Hi participen més de 350 cavalleries, molts carruatges i grans carros carregats de mercaderies que, recordant antigues èpoques, recorren diversos carrers del centre històric de la població.

 

El moment més esperat dels Tres Tombs arriba quan, en el tercer tomb, els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut popularment com els tombs de l'Ajuntament.

La festa arriba enguany a la 43a edició, i a les 11.30 hores es podrà veure la rua pels carrers del municipi, fins a arribar a l'església de Sant Antoni.

Consulteu tot el programa d'actes.

Imatge històrica dels Tres Tombs de Sant Antoni a Valls

Imatge històrica dels Tres Tombs de Sant Antoni a Valls

La devoció per sant Antoni

Tal com s'explica a la web municipal de l'Ajuntament de Valls, com és habitual en l'orde de sant Antoni Abat, el seu convent i hospital estaven situats prop d'un portal de la muralla que tancava la localitat, el del camí de Montblanc, que portava també el nom de Sant Antoni. S'ignora la data de la seva fundació, però molt probablement fou a començament del segle XIV. L'any 1723 els antonians van demanar el trasllat del convent a causa de l'estat ruïnós en què es trobaven els edificis. Així el 1735 es va posar la primera pedra del nou establiment intramurs, que és el que encara coneixem avui, i l'any següent ja es va beneir. Els frares s'hi van estar fins a l'extinció de l'orde, el 1787.

L'any 1879 se situa la primera constància escrita dels Tres Tombs Vallencs, al 'Diario Vallense'. Parla extensament de la festa de Sant Antoni Abat i de les tradicionals curses al voltant de l'església. El 1899 es troba la primera referència de la cercavila del dia 16, vigília, que anuncia la festa de l'endemà.

La primera vegada que es perden els Tres Tombs és del 1935 al 1939 quan no es realitzen, arran la Guerra Civil Espanyola. El 1940 es recuperen i tenen continuïtat fins al 1967 que serà l'últim any que se celebraran d'una forma continuada. El dia 17 de gener es continuà oficiant la missa en honor a Sant Antoni Abat i es beneïen les coques de la festivitat.

El 1974 i 1795 el Xolo i el Pons tornen a engegar aquesta festa a Valls. Això donaria peu perquè a finals de l'any 1979 al bar Quec de Valls, el Quec, el Batalla, el Salvet, l'Arturo i el Xolo -amics i amants dels carros i dels cavalls- comencessin a treballar en la recuperació de la festa. El 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornaven a recórrer els carrers de Valls.

Més informació
 
Destaquem