Sant Antoni Abat, patró dels animals

És una de les celebracions tradicionals més arrelades a Catalunya

Una de les celebracions tradicionals més arrelades a Catalunys és la de Sant Antoni Abat, patró dels animals. Una festivitat que s'esdevé el 17 de gener, i que correspon a un sant dels anomenats "barbuts", que donen nom a "la setmana dels barbuts", la més freda de l'any.

Una celebració, la del patró dels animals, que és sinònim d'una jornada de tradicions arreu del territori.

Així, tradicionalment, el 17 de gener (i pels volts d'aquesta data), són molt els municipis d'arreu de Catalunya que celebren les festes de Sant Antoni, i les tradicionals rues dels Tres Tombs, en homenatge a la vida rural i amb els animals com a protagonistes. També s'organitzen altres actes, molts de tipus religiós, per homenatjar el patró dels animals.

Aquesta celebració, igual que la setmana dels barbuts en general, té el seu propi espai dins del refranyer popular català, fent al·lusió, principalment, al fred d'aquestes dates. I també és una festivitat que compta amb postres típiques, el tortell de Sant Antoni, que podeu preparar a casa per arrodonir la festa.

La imatge del sant acompanya les rues

La imatge del sant acompanya les rues

La història de sant Antoni?

Sant Antoni Abat va ser un monjo cristià pioner de l'eremitisme que va viure cap a l'any 300. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida.

Aquesta llegenda és la que fa que sant Antoni sigui considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers. Iconogràficament, se'l representa amb una creu en forma de T, i acompanyat d'un porquet, o amb un llibre en una cova, o amb un gaiato del qual penja una esquella.

Tortell de Sant Antoni FOTO: Cedida

Tortell de Sant Antoni FOTO: Cedida

Com se celebra?

En homenatge a la seva protecció dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars relacionades amb els animals, per tal d'obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la seva purificació.

Així, a molts municipis se celebren els tradicionals Tres Tombs, com a patró dels gremis de traginers. Durant la rua, on el ritu principal consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població, el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades, també anomenades Passades o Beneïdes.

Més informació
 
Destaquem