És la setmana dels barbuts, la més freda de l'any

Tres sants amb una gran barba, Pau Ermità, Maur abat i Antoni abat, donen nom a la setmana

Diu la tradició catalana que la setmana que inclou els dies 15, 16 i 17 de gener, és la setmana més freda de l'any. Una setmana coneguda popularment com "la setmana dels barbuts". I és que aquests tres dies són sant Pau Ermità, sant Maur abat i sant Antoni abat, respectivament.

Són aquests tres sants els que donen nom a aquesta popular setmana de gener, entre altres que també tenen la seva festivitat durant aquests dies, com són sant Hilari (dia 13), sant Pau ermità i sant Maur (dia 15) i sant Antoni abat (dia 17), podent-se allargar fins sant Fructuós (dia 21) i sant Vicenç (dia 22). El nom de "barbuts" prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen aquests sants.

L'origen de la tradició popular

Però si be la tradició popular és la que dona nom a aquesta setmana, aquesta tradició popular té un fons de certesa. Així, des del punt de vista climàtic, la tradició no està mancada de raó. Amb anàlisis de més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el mes més fred de l'any. La saviesa popular acumula les experiències de generacions, i la coincidència amb aquest seguit de sants barbuts, ha donat pas a què aquesta setmana sigui coneguda amb aquest nom.

S'atribueix el fred les barbes dels sants, i hi ha qui, fins i tot, afirma que els sants porten el fred dins les seves enormes barbes blanques. En efecte, la iconografia més antiga d'aquests personatges ens els presenta com a un ancià d'enormes barbes nevades, que simbolitza la vellesa i el cru fred hivernal.

Encara més creences populars. Tot i ser difícil de comprovar, la tradició afirma que els homes nats en aquesta setmana són peluts, amb una barba espessa, molt de geni, decidits i coratjosos i amb molta empenta, mentre que les nenes nascudes en aquesta setmana se les té per mostatxudes.

Més informació
 
Destaquem