És Sant Jordi, un dia de llegenda

El 23 d'abril és el dia del llibre, i se celebra la festivitat del patró de Catalunya

Aquest dimarts, 23 d'abril, Catalunya viu una de les festes més boniques de tot l'any. I és que roses, llibres i mostres culturals omplen places i carrers per celebrar Sant Jordi. Una jornada festiva i popular que, tot i no estar inclosa al calendari festiu de l'any, fa que milers de persones surtin al carrer per gaudir de la celebració.

Sant Jordi se celebra amb parades de llibres i roses, activitats culturals, i ciutadans i ciutadanes que, tot passejant, compren roses i llibres per a aquelles persones a les quals estimen. La gastronomia també hi està present, podent gaudir del tradicional pa de Sant Jordi, o un bon pastís especial per a l'ocasió.

No hi falten els versos, les cançons populars i els refranys que fan referència a aquesta jornada tan singular i estimada a Catalunya. Una festa que coincideix amb la celebració del Dia del Llibre.

Per Sant Jordi es regalen roses a qui estimes

Per Sant Jordi es regalen roses a qui estimes

Quin és l'origen de la celebració?

L'origen de la festa és una barreja de tradicions i costums d'èpoques diferents. Per una banda, Sant Jordi és el patró de Catalunya, de manera oficial des del 1456, tot i que ja es venerava al segle VIII. Patró de Catalunya, i personatge amb una bonica i èpica llegenda al seu darrere: un valent cavaller que va salvar una princesa de morir a les urpes del drac.

Precisament a aquesta llegenda s'atribueix la tradició de regalar una rosa a la persona estimada, ja que es diu que de la sang del drac va néixer una rosa preciosa que el cavaller va regalar a la princesa com a mostra d'afecte.

Però la tradició és molt antiga, i es té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV. Una antiguitat que convida a buscar una relació entre una tradició popular i el simbolisme de l'amor cortès que representa la rosa, tot i que el costum de regalar flors existeix d'abans del Cristianisme i els romans celebraven pels volts del mes d'abril una festa floral dedicada a la deessa Flora.

Per Sant Jordi, llibres per a tots i totes

Per Sant Jordi, llibres per a tots i totes

I si parlem de llibres...

D'altra banda, hi trobem els llibres. I és que a la celebració tradicional de la festa del patró s'hi afegeix el Dia del Llibre, instaurat a tot l'estat espanyol l'any 1926. La idea original va ser de l'escriptor valencià establert a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona.

Poc després, l'any 1930, es va canviar la data pel 23 d'abril, per commemorar que aquest mateix dia, però de l'any 1626 van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. El 23 d'abril també van néixer o morir altres escriptors universals com Josep Pla (1981), Maurice Druon (1918), K. Laxness (1902), Vladimir Nabokov (1899) o Manuel Mejía Vallejo (1923).

El 15 de novembre de 1995, en una conferència general que va tenir lloc a París, la festa del 23 d'abril dedicada a la literatura ha estat declarada per la UNESCO "Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor".

Ja ho teniu tot a punt per celebrar Sant Jordi?

Més informació
 
Destaquem