Com serà enguany el Dia del Llibre i la Rosa?

L'objectiu és potenciar el paper dels professionals i afavorir la participació ciutadana

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i associacions d'editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, confia que el pròxim Dia del Llibre, el 23 d'abril, serà, de nou, un èxit. La consolidació del model organitzatiu, que afavoreix la participació en la festa popular amb un seguit d'espais propis per als professionals del llibre i de la rosa, i la resposta ciutadana dels dos darrers anys, així ho fan preveure.

Enguany s'escaurà en diumenge, cosa que afavoreix tant la participació com el moviment de persones, que trobaran la festa del llibre i la rosa a totes les poblacions del país.

En aquest sentit, a diverses poblacions, els dies previs les llibreries i les floristeries tindran parades davant dels seus establiments per tal d'afavorir la fluïdesa de les visites i compres.

Tot plegat fa preveure a la Cambra un augment de paradistes i, per tant, d'oferta literària, presència d'autors i també de les activitats que es programaran al voltant de la festa, en línia amb l'increment que els municipis també creuen que hi haurà de les entitats que celebraran Sant Jordi.

Més espais i més parades

Més espais i més parades

Un nou model de festa

El model presentat a principis de mes, testat els dos darrers anys, ha permès de contrastar-ne la utilitat, tant a efectes de visualització del llibre i la flor com també de la desconcentració i de l'alleugeriment d'aglomeracions.

Així mateix, ha permès d'aplicar els canvis necessaris per afavorir-ne l'extensió, la comoditat dels paradistes i autors, i una major fluïdesa de la gent. Un model, doncs, que en convivència amb la festa popular de les entitats i el desplegament de múltiples activitats, ha d'ajudar a enfortir la candidatura de la diada perquè sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Sant Jordi a la capital catalana

Barcelona manté el model de la Superilla Literària que es va estrenar l'any passat, ampliant-la amb un 10% més de superfície. En total hi haurà 154.000 metres quadrats dedicats a Sant Jordi al centre de Barcelona, l'espai equivalent a uns 22 camps de futbol.

Per part de l'Ajuntament de la ciutat comtal, Sant Jordi 2023 tindrà tres pròlegs de luxe: una nova edició del festival MónLlibre, el Sant Jordi dels petits, el cap de setmana del 15 i 16 d'abril al CCCB i biblioteques de la ciutat; la nova edició dels Diàlegs de Sant Jordi, una trobada entre autors i lectors del 19 al 21 d'abril a les biblioteques Agustí Centelles, Francesca Bonnemaison i Jaume Fuster, amb la presència d'11 escriptors, i el tradicional Pregó de Sant Jordi al Saló de Cent a càrrec de Gemma Ruiz Palà. A més, s'iniciarà la Diada amb el no menys tradicional esmorzar de Sant Jordi, que tindrà lloc a les 9.30 h al Palau de la Virreina.

Sant Jordi a Barcelona

Sant Jordi a Barcelona

El Dia del Llibre a Barcelona

Durant la jornada, a Barcelona, els espais professionals de la ciutat, distribuïts per districtes, són:

  • Eixample: es manté el perímetre al voltant del Passeig de Gràcia, de la Gran Via a la Diagonal, amb diversos transversals que connectaran el Passeig amb la Rambla de Catalunya, en una zona tallada al trànsit en la pràctica totalitat. A més, es consolida l'espai de la plaça Universitat, obert per primer cop l'any passat, i es potencia el del passeig de Sant Joan, dedicat al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar, un espai que es va recuperar l'edició anterior després de dos anys tancat a causa de la pandèmia.
  • Ciutat Vella: la gran novetat és la recuperació de les Rambles, lloc històric i de gran valor simbòlic, amb una zona professional que anirà de Canaletes fins a l'entrada de la Plaça Reial, la qual es manté i consolida com a espai professional conjuntament amb el del Passeig de Lluís Companys, que enllaça amb el passeig de Sant Joan.
  • Gràcia: novetat en l'ocupació de la part baixa de Gran de Gràcia, més espaiosa per tal d'acollir les llibreries de la zona, a més del circuit de llibreries escampades pel districte i de la tradicional Plaça de Salmerón.
  • Les Corts: Diagonal (Pau Romeva / Joan Güell), en convivència amb la fira de districte.
  • Poblenou: Rambla, en coordinació amb l'Eix comercial.
  • Sant Andreu: Plaça d'Orfila.
  • Sarrià: Plaça de Sarrià.
Més informació
 
Destaquem