Celebrem la Diada Nacional de Catalunya

L'Onze de Setembre és la Diada Nacional de Catalunya

El dilluns, 11 de setembre, i com cada any aquest dia, Catalunya es vesteix de gala. I és que, com cada Onze de Setembre, és la Diada Nacional de Catalunya. Una celebració de caràcter reivindicatiu que, en els darrers anys, ha esdevingut motiu de mobilitzacions massives arreu del territori català. 

Arreu del país es fan actes institucionals, ofrenes florals a Rafael Casanova, ballades de sardanes, i moltes més activitats per commemorar aquesta jornada.

Però, que se celebra l'Onze de Setembre? L'11 de setembre de 1714 tingué lloc la darrera defensa de Barcelona després de 14 mesos de setge davant el duc de Berwick durant la Guerra de Successió en la qual els Borbó (Felip V) i els Àustries (amb l'Arxiduc Carles) varen lluitar per tota Europa per la corona d'Espanya, on va adquirir caràcter de guerra civil, ja que els partidaris d'ambdós candidats estaven repartits per tot el territori, concentrant-se els filipistes a la part de la Corona de Castella, i els austriacistes a la Corona d'Aragó.

Amb la victòria de Felip V, s'implantà un sistema polític uniforme a gairebé tots els seus dominis. Coneix la història sencera.

Quan es va començar a commemorar aquesta data?

El primer acte de commemoració de l'Onze de Setembre fou la missa oficiada a la parròquia de Santa Maria del Mar, a tocar del Fossar de les Moreres, en honor als màrtirs morts, que es dugué a terme l'11 de setembre de 1886. La cerimònia es veié entorpida per la prohibició del sermó que havia d'anar a càrrec del canonge de la seu de Vic Jaume Collell.

L'acte també fou criticat pels republicans pel seu caràcter religiós, i es mostraren crítics amb Jaume Collel pels seus plantejaments catalanistes i catòlics; malgrat les crítiques dels republicans radicals, la missa del 1886 en honor dels màrtirs que moriren defensant les llibertats catalanes fou primera commemoració de l'11 de setembre.

Més informació
 
Destaquem