11 de setembre: Se celebrava la primera Diada Nacional després del franquisme

Una manifestació multitudinària omplia Sant Boi de Llobregat l'any 1976

Després del fosc període del Franquisme, l'11 de setembre de 1976 es recuperava la celebració de la Diada Nacional de Catalunya . El primer acte de commemoració de l'Onze de Setembre fou la missa oficiada a la parròquia de Santa Maria del Mar, a tocar del Fossar de les Moreres, en honor als màrtirs morts, que es dugué a terme l'11 de setembre de 1886. Des d'aquell moment, la commemoració ha viscut diferents etapes, algunes de prohibició coincidint amb règims dictatorials.

Un d'aquests períodes va ser el franquisme. No va ser fins al 1976, que l'Assemblea de Catalunya va convocar un acte massiu a Sant Boi de Llobregat l'11 de setembre. Un acte que va esdevenir la primera commemoració legal de la Diada des de l'ocupació franquista de Catalunya.

L'any següent, 1977, es va poder realitzar per primer cop a Barcelona, amb una gran manifestació d'un milió de persones sota el lema «Llibertat, amnistia i estatut d'autonomia». Les conseqüències polítiques d'aquesta manifestació no es van fer esperar gaire: el 29 de setembre es va restablir la Generalitat de Catalunya i el 15 d'octubre es va aprovar la llei d'amnistia política. L'Estatut d'Autonomia es va aprovar el 1979, i la llibertat es va anar aconseguint a poc a poc durant la Transició.

Més informació
 
Destaquem