Per què es fa la Marxa de Torxes el 10 de setembre?

Es tracta d'una activitat reivindicativa prèvia a la Diada Nacional de Catalunya

Cada any, el vespre del 10 de setembre, la nit prèvia a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, se celebra a molts municipis del país la Marxa de Torxes. Una tradició reivindicativa per la independència de Catalunya, i en record de les víctimes de 1714, organitzat per Òmnium Cultural.

Parlem de la Marxa de Torxes, un acte durant el qual nombroses persones recorren carrers de viles i ciutats, amb torxes a les mans, fent un recorregut que, normalment, finalitza amb la lectura d'un manifest i, sovint, un acte festiu.

Els orígens de l'acte

L'acte, organitzat a diferents municipis per Òmnium Cultural, precedeixen la celebració de la diada de l'Onze de Setembre. Els inicis d'aquest acte cal buscar-los a Vic, on des del 2003 se celebra la marxa dels Vigatans, en commemoració del suport de la ciutat a l'arxiduc Carles d'Àustria en la guerra de Successió; i a Vilafranca del Penedès, en suport de la independència de Catalunya.

Va ser a partir de 2010 que el nombre de marxes de torxes va començar a créixer de manera significativa, coincidint amb l'arrencada de l'anomenat procés, el moviment massiu en favor de la independència de Catalunya. Aquell any van ser 37 els municipis que van organitzar la Marxa de Torxes, i sis anys després ja n'eren 202.

Enguany, són molts els municipis que celebren aquesta tradició. Consulteu com serà al vostre municipi.

Més informació
 
Destaquem