Una celebració de Sant Jordi diferent, però, què se celebra?

Enguany, la festivitat ha estat ajornada pel confinament decretat contra el coronavirus

El dia 23 d'abril és Sant Jordi, una jornada festiva i popular que, tot i no estar inclosa al calendari festiu de l'any, tradicionalment omple els carrers i places de celebració. I, normalment, ho fa de manera senzilla, amb parades de llibres i roses, activitats culturals, i milers de ciutadans i ciutadanes que, tot passejant, compren roses i llibres per a aquelles persones a les quals estimen.

Enguany, però, la celebració que s'havia de viure aquest dijous s'ha vist alterada per la situació que viu el país. El confinament decretat per aturar l'expansió del coronavirus feia necessari ajornar la celebració. Així, la Cambra del Llibre, integrada pels gremis i associacions d'editors, llibreters, distribuïdors i arts gràfiques de Catalunya, juntament amb el Gremi de Floristes i del sector de la flora acordaven fixar la celebració del Dia del Llibre de 2020 per al dijous 23 de juliol.

Amb tot, són moltes les iniciatives engegades per fer que aquest 23 d'abril no passi com si res. Roses a domicili, roses per fer a casa amb paper, llibres virtuals, o comandes a les llibreries per rebre a casa o per recollir quan la situació es normalitzi, són algunes de les propostes per gaudir de Sant Jordi, encara que sigui des de casa.

Aquesta setmana, parlem d'aquesta celebració tant nostra.

Quin és l'orígen de la celebració?

L'origen de la festa és una barreja de tradicions i costums d'èpoques diferents. Per una banda, Sant Jordi és el patró de Catalunya, de manera oficial des del 1456, tot i que ja es venerava al segle VIII. Patró de Catalunya, i personatge amb una bonica i èpica llegenda al seu darrere: un valent cavaller que va salvar una princesa de morir a les urpes del drac.

Precisament a aquesta llegenda s'atribueix la tradició de regalar una rosa a la persona estimada, ja que es diu que de la sang del drac va néixer una rosa preciosa que el cavaller va regalar a la princesa com a mostra d'afecte.

 

Però la tradició és molt antiga, i es té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV. Una antiguitat que convida a buscar una relació entre una tradició popular i el simbolisme de l'amor cortès que representa la rosa, tot i que el costum de regalar flors existeix d'abans del Cristianisme i els romans celebraven pels volts del mes d'abril una festa floral dedicada a la deessa Flora.

I, els llibres?

D'altra banda, hi trobem els llibres. I és que a la celebració tradicional de la festa del patró s'hi afegeix el Dia del Llibre, instaurat a tot l'estat espanyol l'any 1926. La idea original va ser de l'escriptor valencià establert a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona.

Poc després, l'any 1930, es va canviar la data pel 23 d'abril, per commemorar que aquest mateix dia però de l'any 1626 van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. El 23 d'abril també van néixer o morir altres escriptors universals com Josep Pla (1981), Maurice Druon (1918), K. Laxness (1902), Vladimir Nabokov (1899) o Manuel Mejía Vallejo (1923).

El 15 de novembre de 1995, en una conferència general que va tenir lloc a París, la festa del 23 d'abril dedicada a la literatura ha estat declarada per la UNESCO "Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor".

Més informació
 
Destaquem