Com se celebra tradicionalment Nadal a Catalunya

Moltes llars ja ho tenen tot a punt per celebrar unes festes marcades per la pandèmia

Passat Santa Llúcia, que se celebrava aquest 13 de desembre, Nadal ja és a tocar, i moltes llars ja es preparen per als dies de celebracions a Catalunya, i arreu del món. Unes celebracions que enguany es veuen modificades per la situació de pandèmia generada per la Covid-19, i que caldrà adaptar per garantir la seguretat de tots.

Però, ara que s'acosta Nadal, sabeu quin és l'origen d'aquesta festa?

Nadal és una festa d'origen religiós en la qual es commemora el naixement de Jesucrist. Però, com en moltes de les celebracions de caràcter religiós, cal buscar el seu origen en el món pagà, ja que aquesta celebració coincideix amb el solstici d'hivern, moment en el qual es comença a allargar el dia.

Tot i que en l'actualitat a finals de novembre ja es respira ambient nadalenc, tradicionalment la celebració arrencava el dia 13 de desembre, coincidint amb Santa Llúcia. Era aquest dia quan, segons la tradició, s'instal·lava la Fira de Nadal, coneguda com de Santa Llúcia, on poder adquirir elements nadalencs per guarnir la casa. Actualment, però, aquestes fires comencen a finals de novembre, enguany amb modificacions per adaptar-se a les restriccions decretades per aturar la Covid-19, i s'estenen a la majoria de municipis de Catalunya fins a la vigília de Nadal, el 24 de desembre.

Tió de Nadal al bosc de Volpelleres. FOTO: TOT Sant Cugat

Tió de Nadal al bosc de Volpelleres. FOTO: TOT Sant Cugat

La tradició del Tió

És aquella nit, la vigília de Nadal, quan s'esdevé un dels moments més màgics de l'any per a la canalla a casa nostra. I és que la del 24 de desembre és la nit en què es fa cagar el tió, un dels personatges nadalencs més importants de l'imaginari català.

Encara que és difícil concretar quin és l'origen d'aquest entranyable personatge, posar el tió a casa era un símbol de veneració, i ell com a retorn, escalfava la llar. Per això se l'atiava amb un bastó, per mantenir el seu caliu.

Amb els anys, aquest retorn es va substituir per llaminadures, símbol de l'abundància promesa després de l'hivern.

El dia de Nadal

El dia central de la celebració arriba el 25 de desembre, quan és Nadal. Segons les tradicions paganes, la celebració de Nadal està dedicada al solstici d'hivern, però el cristianisme va transformar la celebració donant-li un caire religiós.

Aquest dia, el més tradicional és fer un gran dinar familiar, amb escudella i carn d'olla, pollastre farcit, cava, torrons, neules i fruits secs. I a la sobretaula, toca gaudir de la màgia nadalenca, i és tradició recitar versos nadalencs per part de la canalla, a més de cantar nadales.

I Sant Esteve tanca el cicle

Però la celebració no s'acaba aquí. I és que a Catalunya continua el 26 de desembre, dia de Sant Esteve. És una continuació de Nadal, on reunir-se amb la resta de la família amb qui no s'ha pogut estar el dia de Nadal. Unes trobades, recordem, enguany condicionades per la pandèmia. El dia està centrat en el dinar, i tradicionalment s'aprofiten les restes del dinar de Nadal, i per això se solen fer canelons.

Ara que ja en coneixem l'origen de la celebració, toca gaudir-la amb més responsabilitat que mai per fer que aquests segueixin sent uns dies màgics!

Més informació
 
Destaquem