Com se celebra la Setmana Santa a Catalunya?

La celebració, de tradició cristiana, s'estén de Diumenge de Rams a Dilluns de Pasqua

Un any més, arriba la celebració de la Setmana Santa a Catalunya d'una manera ben diferent. Un període de vacances condicionat per les restriccions establertes per aturar l'expansió del coronavirus. Enguany, però, a diferència de l'any passat, quan ens trobàvem en situació de confinament domiciliari, sí que està permesa una certa mobilitat, i les tradicions religioses d'aquestes dates es podran celebrar amb restriccions i aforaments limitats.

I és que la celebració de la Setmana Santa té un origen religiós. Saps quin?

Diumenge de Rams marca l'inici de Setmana Santa

Diumenge de Rams marca l'inici de Setmana Santa

El període de Setmana Santa

La celebració de la Setmana Santa arrencava aquest passat diumenge, 28 de març, i s'estendrà fins al dilluns, dia 5 d'abril. L'inici de la celebració el marcava la celebració de Diumenge de Rams, dia en què es recorda el moment que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i és proclamat Salvador. El processament, la mort a la creu i l'enterrament de Jesús es recorden el Dijous i el Divendres Sant. Després d'aquests dos dies de recolliment i pregària per als cristians, la celebració arriba el dia de Pasqua, quan es commemora la seva resurrecció, segons la fe cristiana.

Una celebració mòbil en el calendari

La celebració de la Setmana Santa, com passa amb altres festivitats com el Carnaval i la Quaresma, no és fixa al calendari. La seva celebració es determina a partir del calendari lunar. D'aquesta manera, Dijous Sant, moment en què es recorda l'últim sopar de Jesús, se celebra després dels quaranta dies de Quaresma. Enguany, l'1 d'abril. Pel que fa a la festa gran, Diumenge de Pasqua, és el dia en què comença el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua que finalitza el dia de Pasqua Granada, o Pentecosta.

El Via Crucis, Divendres Sant, és una de les tradicions de la Setmana Santa. FOTO: TOT Sant Cugat

El Via Crucis, Divendres Sant, és una de les tradicions de la Setmana Santa. FOTO: TOT Sant Cugat

Les celebracions cristianes de la Setmana Santa

La Setmana Santa inclou diferents celebracions. La primera es vivia el 28 de març, amb la celebració del Diumenge de Rams, commemorant l'entrada de Jesús a Jerusalem. Per Dijous Sant se celebra l'últim sopar, i antigament era un dia de silenci i es practicava dejú, com a mostra de respecte. La crucifixió de Jesús és el que es commemora el Divendres Sant, i dissabte a la nit se celebra la Vetlla Pasqual, celebrant la nit Santa de la Resurrecció.

La gran festa arriba Diumenge de Pasqua quan se celebra la Resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. Tres dies perquè en el calendari romà per tal de comptar els dies comptaven el dia present. El Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa catalana.

 
El bacallà és el producte estrella de la Quaresma

El bacallà és el producte estrella de la Quaresma

Tradicions gastronòmiques

Com passa durant la Quaresma, la gastronomia de la Setmana Santa ve marcada pel dejuni i l'abstinència, segons la tradició religiosa. Amb tot, avui dia, aquesta tradició no és massa estesa per la creixent laïcitat de la societat, si bé hi ha tradicions, com la de no menjar carn el divendres, que es mantenen per tradició familiar.

Aquests dies són dies de bacallà i verdures. Compartim algunes receptes perquè en pugueu gaudir en família. I ja quan arribi Pasqua, la festa se celebra a Catalunya menjant la tradicional Mona de Pasqua.

Ho teniu tot a punt?

Més informació
 
Destaquem