Celebra la Festa de la Llum a Manresa

La ciutat commemora un any més el Misteri de la llum que va esdevenir l'any 1345

Saps què és la Festa de la Llum i per què se celebra cada any a finals de febrer? Ho pots descobrir fins al 3 de març si visites Manresa. I és que des del passat 10 de febrer, i com cada any per aquestes dates, el municipi commemora el Misteri de la Llum, que es va produir el 21 de febrer de l'any 1345, quan un raig de llum des del Monestir de Montserrat va entrar a l'Església del Carme de Manresa.

Una festa, una de les més arrelades a la vila, que està reconeguda com a Tresor del Patrimoni Cultural i Immaterial de Catalunya i Andorra.

Així, durant aquests dies, Manresa s'omple d'activitats que giren al voltant d'aquest misteri amb la Festa de la Llum. Des de representacions teatrals que recorden el misteri, una fira de caràcter medieval, recorreguts a través de la séquia, música i molt més.

Aquesta setmana podeu gaudir del Pregó, el dijous dia 15, la 16a edició del Torneig Carcassonne de la Llum, o els Jardins de Llum. Veus lliures el dissabte, i propostes com la Caminada-Baixada de la Llum o la Recollida simbòlica de l’aigua de la Séquia el diumenge, entre moltes altres propostes.

Consulteu tot el programa d'activitats.

Què és el misteri de la Llum?

El Misteri de la Llum es va esdevenir el 21 de febrer de l'any 1345, quan un raig de llum des del Monestir de Montserrat va entrar a l'Església del Carme de Manresa.

Un fenomen que es va interpretar com un senyal diví per posar fi a l'entredit entre la ciutat i el bisbe de Vic i donar continuïtat a la construcció de la séquia, de la que el rei Pere III n'havia concedit el permís. La finalització definitiva d'aquest conflicte va venir amb la redacció, aprovació i signatura dels capítols i condicions de la concòrdia entre el bisbe i la ciutat, document que va obtenir la confirmació papal.

Així, com recull Els privilegis del "Llibre Verd" de Manresa, la història explica que la manca de pluja que, des del 1333, es patia a la zona de Manresa, feia que les collites de cereals no fossin suficients per a abastir la ciutat, la qual cosa comportava fams, empobriment i, com a conseqüència directa, mortaldats i despoblament.

La solució que van trobar els consellers de la ciutat va ser la de fer una séquia que portés aigua del Llobregat fins al terme de Manresa. Per a fer-ho, calia el permís del rei, i recursos econòmics per a la realització de l'ambiciós projecte, la qual cosa que es va assolir l'any 1339. Amb la festa de la Misteriosa Llum es recorda el miracle que, segons la tradició, el 21 de febrer de 1345 va posar fi al conflicte entre la ciutat i el bisbe per la construcció de la séquia.

Més informació
 
Destaquem