Arriben els Reis d'Orient! Quina és la seva història?

Melcior, Gaspar i Baltasar omplen de màgia la nit del 5 de gener

Si hi ha una bona manera de posar punt final a les festes nadalenques, aquesta és omplir de màgia una jornada que els petits esperen any rere any amb tota la il·lusió del món. I és que cada 5 de gener a la nit, hi ha una cita molt especial amb la màgia. Parlem de l'esperada visita dels Reis d'Orient, que protagonitzen els somnis i desitjos de molts infants, que esperaran tota la nit pacients a veure quins regals els han portat aquest any.

I és que la del 5 de gener és la nit més màgica de l'any, sobretot per als infants, però també per als adults de totes les edats. Tot i que enguany, novament, s'ha hagut d'adaptar la rebuda a Ses Majestats a conseqüència de la situació de pandèmia que estem vivint, aquest any sí que hi haurà les tradicionals cavalcades, amb formats una mica diferents. Però això no treu que la màgia i el misteri torne a recórrer els carrers de la majoria de municipis de Catalunya.

Així, aquests tres personatges entranyables no faltaran tampoc aquest any a la seva cita amb els infants visitant les seves llars i omplint-les de regals, o carbó si no s'han portat bé durant l'any. Uns regals que els infants, prèviament, havien escrit a les seves cartes al·legant com a motiu per a tenir-los la seva bondat durant l'any.

Rebuda als Reis d'Orient en un any anterior

Rebuda als Reis d'Orient en un any anterior

Però, saps quina història amaguen els Reis d'Orient?

Coneguts com a Reis, Reixos, Reis Mags o Reis d'Orient, provenen de la tradició cristiana de la celebració del naixement de Jesús. Segons el Nou Testament, van ser uns mags o savis que, guiats per un estel, van portar-li presents, encens, or i mirra, després del seu naixement.

L'únic llibre de la Bíblia en el qual apareixen és l'evangeli segons Mateu, però si bé s'especifica que eren mags, no diu quants van ser, tot i dir que van deixar-li tres regals. Amb el pas del temps, la tradició ha establert que eren tres, i que venien de l'Orient, d'Europa, Àsia i Àfrica, respectivament, i que es deien Melcior, Gaspar i Baltasar. Va ser al segle IV quan es van fixar aquests noms, trobant-se el primer testimoni onomàstic en sant Apol·linar el Nou, en uns mosaics de Ravenna.

D'aquesta manera, Melcior és el rei blanc, d'origen europeu, amb els cabells i la barba llargs i blancs, vestit amb una túnica color jacint i capa taronja. Gaspar, d'origen asiàtic, és el rei ros, amb pell blanca i cabells castanys, vestit amb una túnica taronja i una capa vermella. I Baltasar, el rei africà, vestit d'estil àrab, amb una túnica vermella i una capa blanca.

En l'actualitat, Ses Majestats els Reis d'Orient són els personatges encarregats de portar els regals als infants per aquestes dates, coincidint amb la celebració de l'epifania per part de l'Església catòlica el 6 de gener. La vigília, en un any normal, diferents cavalcades reben a Ses Majestats amb tots els honors perquè facin realitat els somnis dels més petits. Sense dubte, una de les tradicions més màgiques del calendari català.

Feliç i màgica Nit de Reis!

Més informació
 
Destaquem