5 curiositats sobre la primavera

La nova estació arriba a Catalunya aquest 20 de març

Ja es fa sentir en l'ambient. La primavera ja és aquí! A Catalunya, l'hem rebut aquest dimecres, 20 de març, a les 04.06 hores, i tenim 92 dies al davant per gaudir-ne, ja que s'estendrà fins al solstici d'estiu, el 20 de juny a les 22.50 hores.

I quina millor manera de rebre la primavera que coneixent algunes de les seves curiositats? A veure si ho sabíeu...

Quin és l'origen de la paraula primavera?

L'origen de la paraula primavera prové del llatí, i es construeix a partir de "prime" i "vera", que vol dir justament el que és: l'estació prèvia a l'estiu. Primus,-a,-um significa primer i vera és una feminització del neutre invariable ver, veris, que vol dir 'estiu' i que té un origen indoeuropeu. Unes paraules que simbolitzen a la perfecció aquesta època de l'any.

"La primavera, la sang altera"

El popular refrany té la seva part de veracitat, ja que la primavera revoluciona les hormones relacionades amb l'atracció sexual i l'estat d'ànim. I és que quan comença la primavera hi ha una autèntica revolució hormonal per culpa de l'increment d'hores de llum diürnes. Així, s'inicien una sèrie de processos orgànics que fan que ens sentim més vitals i de bon humor.

Incrementa la Vitamina D del nostre cos

Relacionat amb el que comentàvem en el punt anterior, amb l'augment de les hores de llum, s'incrementa la Vitamina D del nostre cos i això provoca en l'ésser humà un increment de la sensació de felicitat.

Augmenten les al·lèrgies

Segur que molts en sou ben conscients. I és que més de 10 milions de persones a l'Estat espanyol, quan arriba la primavera, pateixen alteracions del sistema respiratori. Per què? Doncs per una reacció que el nostre sistema immunitari té davant algunes substàncies tan freqüentes com el pol·len, molt presents a la primavera.

Estàs més cansat?

Tampoc és estrany sentir a dir que hi ha persones que, amb l'arribada de la primavera se senten més cansades. És el que es coneix com a Astènia Primaveral, que engloba sensacions com la somnolència, irritabilitat, apatia i cansament. Ve produïda pels efectes de canvi d'estació, ja que hi ha canvis bruscos de temperatura i de pressió atmosfèrica, a causa de l'augment d'hores de llum, canvi d'horaris i de rutines establertes.

Més informació
 
Destaquem