Jordi Savall, el músic més internacional d'Igualada

És un dels especialistes en música antiga més reconeguts del món

D'entre els músics que la ciutat d'Igualada ha vist néixer, sense cap mena de dubte un dels més internacionals és Jordi Savall. Nascut a la capital de l'Anoia l'1 d'agost de 1941, Savall és un músic especialitzat en la viola de gamba, la direcció d'orquestra i la recerca musicològica de música antiga. Destaca, principalment, per ser un dels especialistes en música antiga més reconeguts del món i pioner en la recuperació dels sons del Renaixement i del Barroc. Al llarg de la seva trajectòria ha enregistrat més de 200 àlbums, ha creat música per al cinema, i cada any ofereix més de 150 concerts

És fundador, juntament amb Montserrat Figueras, dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989) amb els que s'ha dedicat a la recerca d'aquestes músiques antigues. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs del fenomen de revalorització de la música històrica.

Per tot plegat, ha guanyat múltiples premis a França, Suïssa, Alemanya o Espanya, i el 2008 va ser designat «Ambaixador de la Unió Europea per al diàleg intercultural»; a més, tant ell com i Montserrat Figueras van ser nomenats el 2009 «Artistes per la Pau» dins el programa «Ambaixadors de bona voluntat» de la UNESCO.

Entre altres reconeixements, ha rebut la Creu de Sant Jordi, el Premi Grammy, va ser nomenat Cavaller de la Legió d'Honor, va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, el Premi Ciutat de Barcelona, elPremi Pau Casals, el Premi Canigó de la Universitat Catalana d'Estiu, i també el Premio Nacional de Música del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, al qual renuncia.

Recuperem una de les seves interpretacions:

 

 
Destaquem