Ruta pel canyó de Valldarques

Ruta de senderisme pel canyó de Valldarques, al municipi de Coll de Nargó

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Ruta pel canyó de Valldarques.

El desconegut canyó de Valldarques està situat al terme municipal de Coll de Nargó, al sud de la comarca de l'Alt Urgell. Tot ell és tot un tresor de petites riqueses: arquitectòniques i, sobretot, naturals com salts d'aigua, espadats i magnífiques rouredes. Per fer la ruta amb tranquil·litat cal tenir experiència en orientació.

Ruta senyalitzada parcialment.

Torre de la Vila. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Torre de la Vila. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Al km 29,5 de la carretera L-511, que va de Coll de Nargó a Isona, hi ha un revolt a l'esquerra des d'on, cap al S, es baixa per una pista que en 200 m porta al mas Sobre-roca, a 1.025 m d'altitud (a Coll de Nargó, s'accedeix des de la Seu d'Urgell per la carretera N-260 i la C-14 en direcció a Oliana). És una casa rural, com diu el seu nom, estratègicament situada sobre el cingle que domina tot l'engorjat de Valldarques.

0,00 km (1.038 m). Cal estacionar el vehicle en l'ampli espai que hi ha a l'inici de la pista i dirigir-se a peu al mas Sobre-roca. 20 m abans d'arribar-hi, cal prendre el camí senyalitzat que surt a la dreta (SO). En un moment, es baixa fins a la part superior del cingle (cal parar compte), just on hi ha una torre de la xarxa elèctrica (1.005 m). A l'esquerra, per un petit barranc que trenca el cingle, davalla fortament un camí empedrat del qual, a mig trajecte, surt a la dreta (cota 982 m) un altre de planer pel qual es tornarà al final de l'itinerari.

Quan encara no es porta un quart d'hora de descens, es troben a la dreta les runes de la fortificació de la Torre de la Vila (km 0,75, 892 m). Val la pena contemplar l'absis de la torre. Es continua baixant cap al SE pel mateix camí, que acaba zigzaguejant per trams sobre murs de pedra seca fins al riu de Valldarques (786 m).

A l'altra banda del riu, i seguint cap al SE pel seu marge esquerre, es troba de seguida (0 h 25 min) un mas mig enrunat. Se segueix aigües avall pel mateix marge esquerre i, després d'una mitja hora de caminada, es passa pel mas Solans (km 1,58, 776 m): és el punt més baix de la ruta. Tot just passat el mas, cal girar a la dreta i remuntar per la pista que hi dóna accés fins a un revolt. Es deixa una altra pista a l'esquerra i es tomba cap a ponent.

Transcorregut un quart d'hora més (tres quarts en total) de forta pujada, en arribar a un serrat (cota 850 m), es veu Santa Maria de Remolins, encara més amunt, i es troba una desviació que baixa cap al salt d'aigua del Boter, al riu de Santa Maria. Just abans de travessar el riu fent una volta, s'ajunta per l'esquerra una altra pista que ve de cal Moror. La pista forestal, cada vegada més planera, arriba a sota de Santa Maria de Remolins (1 h), una església romànica d'esvelt campanar dissortadament abandonada i mig enrunada (km 3,09, 893 m). Cal pujar un petit desnivell per visitar-la; la torre encara es troba miraculosament dreta.

Es poden pujar uns metres més fins al mas de Remolins (km 3,37, 944 m), situat a sobre i a ponent del temple, d'on surt una pista que retorna a la pista forestal (cota 917 m) que s'havia deixat per veure l'església. Seguint-la cap a ponent, quan ja es porta 1 h 20 min caminant, es voreja una granja i es creua el riu de Cal Corredor (km 4,26, 930 m). Després, es deixa un trencall a l'esquerra (O; km 4,86, 940 m) que porta a cal Bossa i cal Martí.

Un quart d'hora més tard, una hora i mitja des del començament, s'arriba just davant del petit nucli de Valldarques, de foto obligada, actualment agregat a Coll de Nargó. Per salvar el profund riu i arribar al poble, cal seguir 500 m més per la pista cap a ponent fins al riu i la pista principal que hi dóna accés rodat. Aquí només cal girar en rodó, i en direcció contrària, cap a llevant, passar per cal Sastre i accedir al poble (1 h 40 min).

L'església romànica de Sant Romà (km 6,08, 930 m) té un bonic campanar de tres pisos. Deixant enrere el temple, uns metres després, al revolt que torna al poble, es deixa aquesta pista per agafar un sender a mà esquerra que permet creuar un con d'erosió molt pendent. Se segueix al peu del cingle cap a llevant i, poc després, es torna a trobar la cruïlla (982 m) per on ja s'ha passat al començament (1 h 45 min). Des d'allà es pot tornar fàcilment i ràpida al punt de partida (km 7,34, 1.038 m, 2 h) ascendint per on inicialment ja s'havia davallat 2 h abans.

Més informació

Valldarques. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Valldarques. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

 

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

 
Destaquem