Camí de les Batalles

Excursió a peu per un dels escenaris de la Guerra del Francès

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Camí de les Batalles.

Segueix el camí de les batalles contra l'invasor francès que van tenir lloc al Bruc el 6 i el 14 de juny de l'any 1808, unes batalles molt significatives dins el període conegut com la Guerra del Francès enfront dels exèrcits de Napoleó. Aquesta ruta forma part del conjunt d'itineraris difosos pel Patronat de la Muntanya de Montserrat.

Ruta senyalitzada.

Visió de les Agulles des del Camí de les Batalles, al Bruc. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Visió de les Agulles des del Camí de les Batalles, al Bruc. FOTO: Catalunya-Palau Robert

 

L'inici del recorregut és a la plaça que hi ha davant de l'edifici de Can Casas (patrimoni històric i artístic local), on es troba l'actual ajuntament del Bruc.

Iniciem la marxa en direcció nord, per la BV-1104 o antiga N-II, en lleuger ascens cap al monument del Timbaler; l'estàtua data de 1960 i és obra de l'escultor Frederic Marès.

Deixant l'escultura a la nostra esquerra, continuarem en direcció al Bruc de Dalt, per una pista asfaltada amb rengleres de plataners en ambdues voreres. Arribarem al nucli urbà i ens hi endinsarem pel carrer de la dreta, i just al final, a la vorera dreta, trobarem una font on podrem proveir-nos d'aigua.

Arribarem a una placeta on comença una pista de terra amb un rètol del Parc Natural que impedeix la circulació de vehicles de motor i des d'aquest punt anirem seguint la pista i les indicacions del camí de les Batalles.

Comencem a veure, ja de més a prop, la perfilada zona d'Agulles de la serralada montserratina.

Passem per davant d'un parell de cases i arribem a un petit pont que ens serveix per salvar el Torrent de l'Illa tot fent un revolt bastant pronunciat a la dreta.

Arribem a una cruïlla que ens marxa de la pista principal cap a l'esquerra, la seguim en direcció a Can Maçana pel camí de les Batalles (indicadors).

Can Maçana. Punt d'Informació de l'espai natural de Montserrat. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Can Maçana. Punt d'Informació de l'espai natural de Montserrat. FOTO: Catalunya-Palau Robert

És un camí ascendent que circula entre el Torrent de l'Illa a la nostra esquerra i el Torrent de la Diablera a la dreta, per fer cap a una cruïlla de quatre camins en forma de forquilla. Seguirem recte les indicacions dels senyals cap a Can Maçana.

El filat que trobareu a ambdues bandes del camí correspon a la Iniciativa Guardabosc, engegada el 2009; més endavant trobareu plafons explicatius del projecte.

En els espais més oberts podem gaudir del paisatge de la zona dels Pallers, a la dreta, i un xic més amunt, de la regió d'Agulles.

Deixem a la nostra dreta unes arnes d'una explotació apícola i, després d'un pronunciat, però curt pendent, arribem a una nova cruïlla. Seguirem a l'esquerra i passarem pel costat dels dipòsits de recollida d'aigües pluvials.

Trobarem encara algun indicador més del camí de les Batalles i passarem per sota de les ruïnes de Sant Pau Vell.

Unes petites baixades i pujades amb ziga-zagues ens acabaran de dur, sempre seguint els senyals del camí de les Batalles, a l'àrea de Can Maçana, destí final del nostre recorregut, a una alçada de 715 m. Es torna refent en camí de pujada.

Més informació

El Bruc. Ajuntament. FOTO: Catalunya-Palau Robert

El Bruc. Ajuntament. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

 

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

 
Destaquem