GR 11: Sender dels Pirineus

GR 11: Sender dels Pirineus: una ruta per gaudir de la natura i el senderisme

El GR 11 o Sender del Pirineu és considerat el sender de gran recorregut més muntanyenc de tots els que hi ha en territori català. Aquesta ruta impressionant recorre els Pirineus pel vessant sud, des del Cantàbric fins a la Mediterrània, oferint una experiència única enmig de pics majestuosos, valls verdes, poblets encantadors, boscos frondosos i serralades d'una gran bellesa i valor natural.

Amb els seus 378 quilòmetres dins del territori català, el GR 11 ens permet explorar grans espais naturals, començant pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i passant pels parcs naturals de l'Alt Pirineu i del Cap de Creus. A més, al llarg del camí, descobrirem indrets d'alta rellevància històrica i religiosa, com el santuari de Núria o el monestir de Sant Pere de Rodes. Cal tenir en compte que alguns trams d'alta muntanya requereixen coneixements i habilitats específiques per a la progressió en aquest medi, i que la presència de neu és abundant durant diversos mesos a l'any.

Explora la bellesa natural del GR 11: Sender dels Pirineus

Una etapa particularment interessant del GR 11 és l'Etapa 42: de Requesens a Vilamaniscle. Aquesta llarga etapa ens permet descobrir la serra de l'Albera, amb la seva variada vegetació que inclou suredes, alzinars, castanyedes i rouredes. A més, ens sorprendrà amb construccions d'especial interès històric, com el castell de Requesens i el monestir romànic de Sant Quirze de Colera.

La ruta comença a Requesens, un petit nucli despoblat que pertany al municipi de la Jonquera. A prop d'aquesta localitat es troba l'espectacular castell de Requesens, situat en un turó des del qual es pot gaudir d'una vista impressionant de la frontera amb França. El camí s'enfila a través del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera en direcció a l'est, pujant entre boscos fins al coll de la Llosarda.

Un cop arribats al coll, continuem el recorregut vorejant el puig del Mig i el puig de les Reuredes, iniciant un llarg descens entre boscos de sureres fins a la vall de l'Orlina. Després de creuar el riu, comencem a pujar els vessants de la serra d'en Gibert i finalment arribem a l'antic monestir de Sant Quirze de Colera, un lloc ple de pau i espiritualitat.

El tram final d'aquesta etapa és relativament còmode, ja que es realitza sobre asfalt. Continuem pel camí, seguint un bon tros de la Reguerada, per desviar-nos després cap a l'esquerra en direcció a Vilamaniscle. Aquesta darrera part de la ruta ens permet gaudir d'una passejada tranquil·la mentre recorrem extensions planes de vinyes i oliveres, que donen un encant especial a aquesta regió.

El GR 11, en particular l'Etapa 42 que va de Requesens a Vilamaniscle, és una experiència única per a tots els amants de la natura i el senderisme. No només ens permet gaudir de la bellesa del paisatge pirinenc, sinó que també ens ofereix la possibilitat d'immersió en la història i la cultura d'aquesta regió. És una oportunitat per connectar amb la natura, desconnectar de l'estrès diari i admirar la grandesa dels Pirineus. Així que, si busques una aventura emocionant enmig de la natura, no dubtis a recórrer el GR 11 i descobrir tots els secrets que amaga aquesta ruta excepcional.

Per descobrir més rutes per Catalunya, visita aquest enllaç.

 
Destaquem