L'Ultra Pirineu, l'estrella del trailrunning a Catalunya

L'Ultra Pirineu no és només un esdeveniment competitiu sinó que és també una trobada per tots els apassionats de la natura i el bon ambient

Hi ha caps de setmana i caps de setmana i el primer d'octubre sempre és festa grossa al Parc Natural del Cadí-Moixeró. I és que aquest parc, que transcorre entre el Berguedà, la Cerdanya i l'Alt Urgell, connecta les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró, formant una impressionant barrera muntanyosa que serveix de punt d'unió entre el Prepirineu i el Pirineu, acull un dels grans esdeveniments esportius de l'any: l'Ultra Pirineu. Enguany se celebra el cap de setmana de l'1, 2 i 3 d'octubre.

Mira totes les fotos de l'Ultra Pirineu.

Aquesta és la cara del Pedraforca des de la vall de Gresolet. FOTO: Anna E. Puig

Aquesta és la cara del Pedraforca des de la vall de Gresolet. FOTO: Anna E. Puig

Aquesta cursa de muntanya, amb sortida i arribada a Bagà (Berguedà), va néixer l'any 2009, quan l'Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà, una entitat sense ànim de lucre, molt arrelada al territori, va decidir convertir en un esdeveniment competitiu la travessa anomenada Cavalls del Vent, que uneix els vuit refugis de muntanya del Parc Natural del Cadí-Moixeró: Rebost, Niu de l'Àliga, Serrat de les Esposes, Cortals de l'Ingla, Prat d'Aguiló, Lluís Estasen, Gresolet i Sant Jordi.

Aquell esdeveniment embrionari ha anat canviant a conseqüència de l'explosió del trailrunning com a esport estrella pels amants del fet de córrer i la muntanya, s'ha consolidat i també ha anat evolucionant al llarg de les edicions fins a arribar al macro esdeveniment tal com el coneixem avui dia.

Gemma Arenas arribant a l'avituallament de Gósol. FOTO: Anna E. Puig

Gemma Arenas arribant a l'avituallament de Gósol. FOTO: Anna E. Puig

L'Ultra Pirineu manté l'essència que la va fer néixer i la seva cursa estrella és, evidentment, la Salomon Ultra Pirineu, una cursa amb un recorregut de 100 km de distància i un desnivell positiu de 6.000 m, que transcorre pels trams d'alta muntanya més espectaculars i bells del Parc Natural del Cadí-Moixeró, i ens mostra el Pedraforca des de totes les seves cares i passa, també, per llocs màgics com Els Empedrats o el Pas dels Gosolans.

Però, a l'edició del 2021, també s'hi poden trobar una gran diversitat de curses de diferents distàncies i desnivells, la qual cosa fa que tothom que tingui l'afició de córrer encaixi en alguna de les modalitats proposades: la Marató Pirineu és una proposta de 42 km i 2.800 m que passa per indrets tan icònics com Niu de l'Àliga, el Penyes Altes o Els Empedrats.

 
Corredors de l'Ultra Pirineu al seu pas pel Refugi de Gresolet. FOTO: Anna E. Puig

Corredors de l'Ultra Pirineu al seu pas pel Refugi de Gresolet. FOTO: Anna E. Puig

També hi ha una modalitat més modesta, però no per això menys important: la Mitja Pirineu, amb sortida i arribada a Bagà, el recorregut té 1.450 m de desnivell positiu i 21 km i ofereix unes impressionants vistes de la Serra d'Ensija, el Comabona i el Pedraforca que, de ben segur, fan parar a badar a més d'un participant. Per últim, per aquella gent que s'estima més una cosa més curta i explosiva, hi ha la Nit Pirineu, una cursa vertical nocturna de 5 km i 860 m de desnivell positiu que va des de l'estació d'esquí de La Molina fins al refugi de Niu de l'Àliga, a 2.520 m d'altitud.

L'Ultra Pirineu 2021 té una distància de 100km. FOTO: Anna E. Puig

L'Ultra Pirineu 2021 té una distància de 100km. FOTO: Anna E. Puig

Però l'Ultra Pirineu no és només per aquella gent que es calça vambes i vesteix amb calça curta i samarreta de roba tècnica, sinó que, també, és altament recomanable per aquelles persones que estimen la natura, els paisatges espectaculars i l'ambient i qualitat humana. Anar a animar en algun dels punts de la cursa als seus participants és una part més de l'esdeveniment i, per això, l'organització posa a disposició dels espectadors tota una sèrie de facilitats que no es poden deixar escapar: busos per arribar als avituallaments, avantatges amb el telecabina de La Molina que porta fins a Niu d'Àliga, etc., en definitiva, l'Ultra Pirineu és molt més que una simple cursa de muntanya: és un cap de setmana imprescindible per tothom qui valora la vida a l'aire lliure i el bon ambient.

 
Destaquem