Més d'un centenar de propostes per gaudir del patrimoni aquest estiu

Entre les propostes hi ha passejades guiades, visites teatralitzades, exposicions temporals, jocs d'escapada i de pistes o tasts de vins

Aquest mes de juliol ha tornat a arrencar el programa d'activitats d'estiu que se celebra als museus, monuments i jaciments arqueològics de la Generalitat de Catalunya. Una manera diferent per descobrir el patrimoni català amb propostes per a tots els gustos i edats, i una forma de fer turisme local d'allò més entretingut tot coneixent la nostra història.

Així, com cada estiu, els equipaments patrimonials gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, s'omplen d'activitats adreçades a tots els públics. El programa incrementa l'oferta cultural respecte els anys anteriors amb 102 activitats adreçades a tots els públics. Experiències totes elles que fan viure el patrimoni a través de la programació d'activitats atractives que motiven la seva visita i augmenten la satisfacció de les persones visitants.

La música sonarà a diferents monuments FOTO Patrimoni Cultural

La música sonarà a diferents monuments FOTO Patrimoni Cultural

Concerts, cicles i festivals

Entre les cites musicals destaca el Festival Jordi Savall, que celebra la seva segona edició i es consolida com a cita imprescindible de l'estiu a les comarques de Tarragona. El Reial Monestir de Santes Creus acollirà, de l'11 al 15 d'agost, 10 concerts d'aquest festival de música antiga dirigit pel reconegut intèrpret i director, que tindrà lloc diverses dates de juliol i agost en espais patrimonials que formen part de la Ruta del Cister. També destaca la Schubertíada a la Canònica de Vilabertran, a l'Alt Empordà, que fa 30 anys enguany i dona el tret de sortida també l'11 d'agost amb la soprano Marlis Petersen.

Altres cites musicals de l'estiu als monuments catalans són els festivals empordanesos de Portalblau a Empúries i el de música clàssica a Sant Pere de Rodes, que arrencava dia 16 amb el concert commemoratiu del Mil·lenari de Sant Pere de Rodes.

A la comarca de l'Urgell, torna el cicle de concerts la Pedra Parla al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona, un cicle de petit format, eclèctic i d'altíssima qualitat artística que comptarà enguany l'òpera "Acis i Galatea", de Händel. També tornen les Nits d'Estiu del Museu d'Història de Catalunya amb un nou passeig musical per veus joves de la Mediterrània i el cicle de concerts que acull el Conjunt monumental de Centcelles, a Constantí.

Visites guiades, teatralitzades i jocs d'escapada

L'oferta de visites guiades i passejades s'incrementa amb noves propostes de visites temàtiques, intergeneracionals i altres que combinen el patrimoni monumental i el natural. A les comarques de Girona les persones visitants poden apuntar-se a la clàssica "Ruta Josep Pla" a la ciutat ibèrica d'Ullastret, o a la Girona monàstica que permet conèixer els monestirs de Sant Pere de Galligants i Sant Daniel. Al Priorat, es podrà participar de la visita "Reflexions d'un pare cartoixà a Montsant" o a la segona passejada espiritual a la Cartoixa d'Escaladei. A l'Alt Penedès, a la ciutat d'Olèrdola s'ha programat la ruta de 5 km "Olèrdola, una muntanya d'històries" per descobrir les construccions de pedra seca o les restes arqueològiques de les tombes amb forma humana medievals.

Les famílies podran participar en les populars visites teatralitzades que cada any amplien i de jocs d'escapada com el de la Canònica de Vilabertran o el del Museu d'Art de Girona. També de jocs de pistes com el que organitza la seu d'Empúries del Museu d'Arqueologia de Catalunya sota el títol "La maledicció d'Asclepi" o "El secret del Príncep d'Olèrdola" al MAC Olèrdola.

Hi ha diferents propostes de recreacions històriques FOTO Patrimoni Cultural

Hi ha diferents propostes de recreacions històriques FOTO Patrimoni Cultural

Visites gastronòmiques

La gastronomia també té lloc en la programació d'estiu amb els "Divendres DiVins" que organitza el Departament de Cultura i es tornen a programar al Reial Monestir de Santes Creus i a la Cartoixa d'Escaladei. Els visitants també podran gaudir de tasts de vins a Empúries amb l'activitat "Bibendum", del "Tast pel Mil·lenari" a Sant Pere de Rodes o de la nit de vins a la Canònica de Vilabertran amb l'activitat "Un brindis per la núvia i el nuvi". El Museu d'Art de Girona proposa "El Museu d'Art en clau de dona" que inclou una visita guiada i un còctel als jardins.

Exposicions temporals

Paral·lelament a la programació especial d'estiu, durant aquests mesos es podrà gaudir de diverses exposicions temporals, entre les quals destaca "Parar taula", d'Isabel Banal i Tura Sanglas, que es podrà visitar a la Canònica de Vilabertran. Aquesta exposició, dins el cicle "Diàlegs: pintura, música i patrimoni", està organitzada per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i El Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona.

FONT: Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Podeu consultar totes les activitats al web patrimoni.gencat.cat/estiu.

 
Destaquem