Els Gegants de Solsona, unes figures imprescindibles per descobrir

El municipi disposa de múltiples figures que es poden visitar al Quarto dels Gegants

Parlar de Solsona és, inevitablement, parlar dels seus Gegants, que destaquen per la seva història i qualitat estètica, i que han esdevingut tot un referent en les celebracions de la vila.

Fent una mica d'història podem observar com el 1675 es troba la primera referència sobre els gegants del municipi, data en la qual va aparèixer la primera parella de figures. Posteriorment, l'any 1727, amb motiu de la translació de la imatge de la Mare de Déu del Claustre, va aparèixer la segona parella. Unes figures que s'han anat adaptant a les modes de cada època, principalment les femenines, ja que les masculines sempre han mantingut les seves característiques. Va ser l'any 1935 que van començar a vestir de forma medieval, tal com es detalla al portal de Turisme del municipi.

 

A la vila hi ha moltes figures, però les més conegudes arreu són els gegants del Carnaval. El Gegant Boig té música i ballet, i el fa conjuntament amb la Geganta Boja, el Mocós, i la Geganteta, el Tòfol Nano, el Xut, la Draca, el Comte de l'Assaltu, l'Oriol, l'Olímpic, la Vaca, els Nans i els Gegants Bojos infantils. Amb tot, els que destaquen per la seva qualitat estètica són els de la Festa Major. D'aquests, el Gegant Vell és, juntament amb el Drac, l'element per antonomàsia de la Festa Major de Solsona.

Quarto dels Gegants de Solsona.

Quarto dels Gegants de Solsona.

 

Unes peces, la major part de les quals tenen el segell del desaparegut artista Manel Casserras i Boix, qui va ser el responsable de la conservació dels gegants i el bestiari de la Festa Major durant prop de quaranta anys.

Totes aquestes figures es poden visitar, des de l'any 2012, al Quarto dels Gegants, ubicat al carrer de Sant Llorenç número 37. En aquest espai es fan visites guiades els dissabtes a les 17 hores, amb sortida des de l'oficina de Turisme. La visita té una durada de 30 minuts i el preu de l'entrada general és de 3 euros, 2 euros per a infants i joves entre 5 i 12 anys, i gratuït per als més petits.

Més informació
 
Destaquem