Aprofitem les vacances per fer el Camí de Sant Jaume català

Aquest popular recorregut travessa el país, des del Cap de Creus (Costa Brava) fins a Alcarràs (Terres de Lleida)

El diumenge, 25 de juliol, se celebra Sant Jaume, temps de festes majors a diferents municipis, i patró de Galícia. Una data al voltant de la qual són moltes les persones que opten per resseguir el Camí de Sant Jaume, encara que també són molts els qui opten per fer-lo en qualsevol altre moment de l'any.

Avui, que és Sant Jaume, parlarem d'aquest singular camí que tants i tants peregrins ha mogut, i mou, cada any. El Camí de Sant Jaume és una ruta que recorren els pelegrins procedents d'Espanya i tot Europa per a arribar a la catedral de Santiago de Compostel·la, on es veneren les relíquies de l'apòstol Sant Jaume. Durant tota l'edat mitjana va ser molt concorregut, després va ser lleugerament oblidat i en l'època actual ha tornat a prendre un gran auge. No hi existeix un únic recorregut, sinó que hi ha moltes rutes d'accés al camí més conegut que és l'anomenat Camí francès de Sant Jaume.

Parlem del tram català

El tram català del Camí de Sant Jaume s'inicia al Cap de Creus (Costa Brava) i finalitza a Alcarràs (Terres de Lleida), entrant posteriorment a terres aragoneses. Aquest tram està senyalitzat amb els indicadors: pals de tres metres d'alçada amb banderoles blaves -el color utilitzat en les rutes jacobees de tot Europa- que duen el símbol de la petxina o vieira, un dels atributs de sant Jaume.

La ruta catalana és per a iniciats, té una distància de 470 km, que es calcula es poden recórrer en 98 hores, i es pot fer durant tot l'any, tot i que la majoria de persones opten per fer-ho aprofitant les vacances d'estiu.

Els recorreguts del Camí de Sant Jaume

Els recorreguts del Camí de Sant Jaume

El camí a Catalunya es pot iniciar des de dos punts diferents. El primer, des del Port de la Selva, que té el valor simbòlic de partir d'arran de mar. A més, passa pel monestir de Sant Pere de Rodes, que a l'edat mitjana fou el lloc de pelegrinatge més important de la península Ibèrica després de Santiago.

 

La segona opció és començar a la Jonquera, a la frontera amb França, que enllaça amb una de les principals rutes europees. Tots dos camins menen a Figueres.

Les persones que fan la ruta a peu, a cavall o amb bicicleta poden demanar la credencial. En aquest document es van estampant els segells dels albergs on es pernocta, i permet, un cop finalitzat el recorregut, obtenir la Compostel·lana.

En el tram català del Camí de Sant Jaume hi ha un alberg específic per als pelegrins, i centres d'acollida i hostals que ofereixen descomptes als portadors de credencials.

 
Destaquem