Segueix les petjades dels dinosaures a Fumanya!

En un indret excepcional, a Fígols al Berguedà, hi trobem el Centre d'Interpretació de Dinosaures de Fumanya, un dels més importants de tot el món, que compta amb restes fòssils de dinosaures del Cretaci superior.

 

El museu sorgeix al voltant de l’explotació de la mina a cel obert de Fumanya. L'activitat  es va dur a terme entre 1975 i 1986 i va deixar al descobert un impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 petjades de dinosaures de fa més de 65 milions d’anys.

 

En el recinte també hi podem veure fòssils d’animals com dinosaures, cocodrils, tortugues o restes de fauna marina. A més, hi ha fòssils vegetals i restes de closques i ous de dinosaure, així com pell fossilitzada del tiranosaure, descoberta el 2015.

 

El Centre fa un recorregut cronològic: des del descobriment de les petjades a l'aprofundiment en l'hàbitat dels dinosaures i la seva extinció. Hi ha plafons explicatius, elements audiovisuals, a més d'espais on els visitants poden interactuar amb el material presentat. Aquest és el cas del fòssil del fèmur del tiranosaure o del niu d'ous. En la part inferior de l'edifici hi ha una sala amb projecció del documental cedit per National Geographic i una sala de treball dedicada als més petits.

 

L'exposició relaciona tres grans aspectes del jaciment: la geologia, la paleontologia i la mineria. La geologia explica per què avui dia veiem les petjades en posició gairebé vertical; la paleontologia corrobora l'existència dels dinosaures a la zona; i la mineria reflecteix el treball d'explotació que s'ha fet per arribar a l'estrat dels dinosaures.

 

Sens dubte, un espai idoni perquè els més petits se sentin com a intrèpids paleontòlegs i coneguin de primera mà com van viure els dinosaures en el nostre país.

 
Destaquem