Mora d'Ebre m'agrada!

És la capital de la comarca de la Ribera d'Ebre

Móra d'Ebre és la capital de la comarca de la Ribera d'Ebre, a les Terres de l'Ebre. Situat a la riba dreta del riu Ebre, entre el pas de l'Ase i el de Barrufemes, al municipi hi viuen més de 6.000 persones.

Els orígens de la vila es remunten a més de 6.000 anys enrere, al neolític, concretament en la cultura dels sepulcres de fossa, documentada pel doctor Pere Bosch i Gimpera. Els ibers crearen a Móra d'Ebre les primeres entitats de poblament, com així ho demostren les restes arqueològiques del poblat del Calvari. Del llarg període de la romanització no en queden restes monumentals tret dels vestigis a la vil·la romana dels Emportells, situada a prop del riu.

Ja els àrabs van deixar una forta empremta en la vida local: explotacions agràries, indústria bladera, artesania de la terrissa i un castell, que formava part de la línia defensiva de l'Ebre i que al llarg de la història ha patit successives destruccions i posteriors reconstruccions. Durant l'edat mitjana, la vila va formar part de l'anomenada baronia d'Entença, la qual s'enfrontà contra els templers de Miravet i Ascó, els quals dominaven la riba dreta del riu. Una lluita que va causar greus danys a la comarca, com també ho varen fer les guerres posteriors: la dels Segadors, la de Successió, la del Francès, les carlines i la Guerra Civil espanyola.

Altres esdeveniments crucials que afectaren l'esdevenidor de Móra i la seva comarca foren l'expulsió dels moriscos, l'any 1610 i la segregació dels Masos de Móra per constituir la població de Móra la Nova, l'any 1830.

En l'actualitat, entre els edificis d'interès històric-artístic podem, al cim d'un turó damunt del riu Ebre, les restes del castell de Móra, d'origen islàmic, casa dels Entença i dels Ducs de Cardona. L'església prioral de Sant Joan Baptista es troba ubicada a la plaça de Baix on hi havia hagut el primer port fluvial, la primera barca. La plaça acull també la casa de la vila.

A la plaça de Dalt, situada al centre de Móra d'Ebre, hi ha l'estàtua dedicada a l'escultor fill de la vila Julio Antonio, obra realitzada pel també escultor morenc Santiago Costa, i la Casa Montagut, setcentista. El convent de les Mínimes, construït l'any 1883 i fundat per sor Filomena Ferrer, filla de l'escultor Fèlix Ferrer de Móra d'Ebre, és un altre dels edificis que es poden veure.

Més informació
 
Destaquem