Montblanc ens agrada!

La capital de la Conca de Barberà té uns dels nuclis antics més importants de Catalunya

A la comarca de la Conca de Barberà trobem el municipi de Montblanc, que n'és la capital. Amb una població d'uns 8.000 habitants, és el municipi més gran de la comarca, ostentant el títol de Vila Ducal des de 1387, i amb el nucli antic declarat Conjunt Monumental i Artístic el 1947. 

Destaca també el conjunt de pintures rupestres que s'hi troben al terme municipal, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1998.

El terme municipal està delimitat per la serra de Miramar i les Muntanyes de Prades. El municipi de Montblanc comprèn, a part la vila de Montblanc, cap del terme, els agregats de Lilla, Rojals, Prenafeta, la Guàrdia dels Prats i el Pinetell (o Pinetell de Rojals), les caseries de Rojalons, la Barceloneta, la Bartra i els Cogullons, i també diverses urbanitzacions.

Montblanc, a la Conca de Barberà

Montblanc, a la Conca de Barberà

Què descobrir

La vila de Montblanc destaca, entre altres coses, per haver estat declarada Conjunt Monumental i Artístic el 1947. És, així, una vila medieval de referència pel nombre d'edificis conservats d'aquest període (segles XIII i XIV). Sobresurt el clos emmurallat que encercla tot el nucli històric. Les obres es poden agrupar en construccions d'arquitectura religiosa i civil, sigui privada o pública, amb palaus i casals significatius.

Destaca l'església de Santa Maria la Major, coneguda com la Catedral de la Muntanya, i que resta inacabada a causa de l'epidèmia de la Pesta Negra. Aquest és l'edifici més representatiu de la vila.

 

És remarcable també el Recinte emmurallat, que va ser construït en temps del rei Pere el Cerimoniós, a partir de l'any 1366. Té un perímetre de 1.500 m amb els portals de St. Francesc -enderrocat-, el de Sant Jordi, el de Sant Antoni -reconstruït-, el de Bové i del Castlà; els portalets de St. Marçal i del Foradot; i 28 torres. Centrant-nos en el nucli històric, hi destaquen diversos casals, com ara la casa senyorial del Palau Reial, els Palaus dels Josa, dels Castellví, dels Alenyà i del Castlà; o el Casal dels Desclergue i la Casa de la Vila.

A més a més, hi ha diferents museus que ajuden el visitant a conèixer millor la història i el patrimoni de Montblanc. Així, es pot visitar el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, un conjunt arquitectònic format per dos molins fariners d'època medieval. Hi ha també els museus d'art Frederic Marés i Palau Ferré, el Museu Molins de la Vila i el Museu d'Història Natural, a més del Centre d'Interpretació d'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades i l'Arxiu Històric Comarcal de la Conca de Barberà.

 
Destaquem