Llocs per descobrir: El Bullidor, un petit racó que viu entre l'encant medieval i els costums actual

El Bullidor és un bonic i acollidor llogaret que actualment pertany a Barbens (Pla d'Urgell)

El Bullidor és un bonic i acollidor llogaret que actualment pertany a Barbens (Pla d'Urgell) en ser absorbit per aquest, però que data de l'època medieval en la qual havia estat un municipi en sí mateix i que avui dia, encara conserva gran part de la seva història.

Del seu nom tan curiós, el boca a boca en diu que prové del fet que al subsòl hi ha força corrents d'aigua i el soroll que aquestes fan, és semblant al de l'aigua bullent.

S'hi arriba agafant una ruta a peu de dos quilòmetres, el que vindria a ser l'antic camí reial, que parteix des de la part nord-oest de Barbens. Un recorregut força popular entre els barbetans, planer i envoltat dels colors dels diferents conreus i arbres fruiters, que finalitza en una zona d'esbarjo per fer berenades al costat de l'església.

Caminant pels carrers del Bullidor revivim part de la seva història i ens dóna la sensació que si tanquem els ulls, encara podem sentir els sons d'un municipi que vivia en l'antiga època medieval.

La construcció arquitectònica més imponent i també la que va donar vida al poble és el que ara són les restes d'un antic castell, i més tard església de la Nativitat, datat del segle XII, quan Arnau de Formiguera cedí als templers unes possessions que tenia al Bullidor. Avui dia, encara s'hi conserven un gran portal adovellat, algunes finestres motllurades del segle XVI, el baptisteri afegit al segle XVIII (actualment a l'església de Barbens) i carreus amb marques de picapedrers, tot un conjunt que donen fe de la fortificació que devia ser.

En aquest indret, també hi havia una creu renaixentista construïda entre 1538 i 1546, restaurada l'any 1992, que es troba avui dia a la plaça de l'Església de Barbens, on es va guardar durant la Guerra Civil per evitar que fos destruïda.

Si continuem recorrent el poble, trobem l'antiga baronia, una casa senyorial, en l'actualitat habitada i en reformes per una família de dissenyadors amb els quals hem pogut endinsar-nos una mica més dins el seu llegat. Es diu que l'any 1487, el cavaller Dalmau de Copons n'adquirí la senyoria, que més tard passaria a les mans dels Massot (que aconseguiren el títol de barons del Bullidor) i dels Dalmases. I amb els ulls tancats seguim avançant segles i segles entre cavallers, barons i senyors de gran poder adquisitiu i ens imaginem la seva manera de viure, de vestir i de fer.

Continuant la visita al petit nucli, observem les cases contigües, apreciant el que van ser els molins d'oli i vi, un a cal Jacques i l'altre a cal Pinós. I arribem a Cal Valls, on hi ha la Tina, una bota de fusta gegant, que impressiona a simple vista, que ha servit de lloc de reunió per a una colla d'amics nascuts a la dècada dels anys cinquanta del segle XX, a més d'altres celebracions locals.

Actualment, el Bullidor és un nucli viu, que serveix de magatzem agrícola a molts pagesos que hi treballen les terres i que està habitat per dues famílies que gaudeixen allí de la pau i tranquil·litat que si respira, entre la història dels nostres avantpassats medievals i els costums d'avui dia.

 
Destaquem