Igualada m'agrada!

És la capital de l'Anoia

Igualada és una ciutat de Catalunya, capital de la comarca de l'Anoia, situat a uns 60 km a l'oest de Barcelona. La ciutat s'estén a banda esquerra de l'Anoia, a 315,8 metres sobre el nivell de la mar, i limita al nord i a l'oest amb el terme d'Òdena, a l'est amb Vilanova del Camí i al sud amb l'Anoia.

La ciutat és un dels municipis més petits geogràficament de la comarca, però amb la densitat de població més alta del territori. El seu terme municipal té 8,29 km², i està ocupat quasi totalment pel sòl urbà.

Igualada neix al voltant de l'any mil, al marge esquerre del riu Anoia que dóna nom a la comarca. El nom d'Igualada prové del llatí aqualata, que ve a significar on el riu s'eixampla, un riu ben aprofitat per proveir d'energia hidràulica els molins.

Si bé durant els primers segles de vida, la vila creix a un ritme contingut, pendent d'epidèmies i migracions, fou durant els segles XIX i XX, que Igualada, a més de rebre el títol de Ciutat i de disposar de línia ferroviària, assisteix a una expansió econòmica espectacular. Les indústries de teixits esdevenen les més importants de Catalunya, com també les adoberies de pells, que es mecanitzen i esdevenen el primer centre productor de la península. Gradualment sorgeixen les primeres indústries de gènere de punt assolint una importància cabdal en l'àmbit nacional. Entre els anys 1800 i 1900, la població es duplica fins a arribar als 10.486 habitants.

L'any 2005, la població supera els 35.000 habitants, en un terme municipal de vuit quilòmetres quadrats.

Museu del Traginer d'Igualada

Museu del Traginer d'Igualada

 

Visitar Igualada és sinònim de descobertes, ja que disposa de diferents indrets de visita obligatòria. Entre ells, el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia, un dels tres primers d'aquesta especialitat existents a Europa, o el Museu del Traginer, un museu que mostra l'ofici del traginer, l'evolució del transport emprant energies de sang i els diferents oficis relacionats, com els basters, boters i carreters.

També cal visitar el Railhome BCN, un museu de trens en miniatura i d'objectes relacionats amb el món ferroviari, així com l'Església de Santa Maria, el Cementiri Nou d'Igualada (que va guanyar el premi FAD d'Arquitectura l'any 1992), o l'Asil del Sant Crist, un singular edifici que ocupa una illa sencera a l'oest del nucli antic d'Igualada. També destaquen el Claustre de l'Escola Pia i els diferents edificis modernistes de la ciutat.

Més informació
 
Destaquem