El castell que acull el Centre d'Interpretació de les Guerres Carlines

El Castell de Móra d'Ebre se situa a la part alta del nucli antic de la vila

A la part alta del nucli antic de la vila de Móra d'Ebre, capital de la Ribera d'Ebre, s'hi pot trobar el Castell de Móra d'Ebre. Datat al segle VIII, fou un dels castells més importants de la dreta del riu Ebre i una fortificació musulmana fins que va ser conquerit pel compte Ramon Berenguer IV al 1153.

Avui podem veure, les muralles exteriors i dues torres escapçades. El castell va ser propietat de la baronia d'Entença, i amb un perímetre d'uns 350 metres i molt irregular de traçat, el castell només era accessible per ponent, on hi ha el Calvari, ja que aquesta elevació del terreny permet d'atacar la fortificació. És en aquest punt, però, on s'adrecen les dues torres circulars.

En el conjunt de la construcció destaca la torre fusellera, una construcció de l'època carlina, restaurada, que ha esdevingut Centre d'Interpretació de les Guerres Carlines.

Es pot fer una visita comentada si es concerta prèviament, per descobrir història del castell des dels seus orígens ibers, dominació musulmana, la conquesta per Ramon Berenguer i la residència dels diferents senyors de la baronia d'Entença. També es pot conèixer la seva història lligada a la Batalla de l'Ebre.

I tot plegat, sense oblidar el millor atractiu del castell, la gran vista des de dalt del Castell que ofereix entre altres coses la visió perifèrica de la Cubeta de Móra.

Més informació
 
Destaquem