Descobreix l'estany d'aigua dolça més gran de Catalunya

És l'estany d'Ivars i Vila-sana, i es troba al Pla d'Urgell

L'estany d'Ivars i Vila-sana, ubicat entre els termes municipals d'Ivars d'Urgell i de Vila-sana, és una visita obligatòria si es vol descobrir l'entorn natural del Pla d'Urgell. La peculiaritat d'aquest indret radica en el fet que és l'estany interior més gran de Catalunya quant a dimensions, amb una superfície total de 156,58 ha, i acull una important diversitat biològica.

 

L'estany va ser recuperat a partir de l'any 2005, després que l'antic estany fos assecat a mitjan segle passat. Per a la recuperació de l'estany s'han dut a terme diferents treballs: enderroc d'un magatzem agrícola, trasllat d'una línia elèctrica, condicionament de la xarxa de regs i drenatges, moviments de terres per perfilar el perímetre i crear illes, condicionament dels accessos i dels itineraris naturalístics amb miradors, aguaits i embarcadors.

 

El primer semestre de 2005 es van acabar les obres i treballs de condicionament de la zona lacustre. Posteriorment es va iniciar l'emplenament, que es completà durant el 2009, any en el qual l'estany va rebre 50.000 visitants.

D'altra banda, si es visita l'estany, no es pot deixar de visitar Cal Sinén, una masia emblemàtica de l'antic estany situada en un lloc panoràmic privilegiat. Aquest espai ofereix un punt d'informació al visitant, acull el centre d'interpretació de l'estany i és punt de venda de productes locals Des d'allí també es poden fer rutes i visites guiades a l'estany, i hi ha àrea de pícnic i aparcament.

 
Destaquem