Ricard Salvat, el dramaturg més internacional de les Terres de l'Ebre

Catalunyamagrada.cat

 

Nascut a Tortosa el 17 d'agost de l'any 1934, Ricard Salvat i Ferré fou un escriptor, director teatral i professor universitari català. Fundador de l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, Salvat va ser un dels noms de referència del teatre català, dirigint obres que van marcar època, com la Ronda de mort a Sinera de Salvador Espriu que va estrenar l'any 1965 amb la companyia Adrià Gual al Teatre Romea.

 

Va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona, esdevenint professor ajudant a la seva llicenciatura. Entre 1977 i 1986 fou director del desaparegut Festival Internacional de Teatre de Sitges, esdevenint aquell any catedràtic d'arts escèniques a la Universitat de Barcelona. També va dirigir el Festival Internacional de Teatre de Tortosa - EntreCultures celebrat els anys 2004, 2005 i 2006. Fou membre numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des del 2003.

 

Després de Ronda de mort a Sinera de Salvador Espriu, va dur al teatre un gran nombre d'obres d'altres autors, entre ells Solitud de Víctor Català, Yerma de Federico García Lorca, El adefesio de Rafael Alberti, La bona persona de Sezuán de Bertolt Brecht, La filla del mar d'Àngel Guimerà, El embrujado de Ramón María del Valle-Inclán, Les bacants d'Eurípides o L'amansiment de la fera de William Shakespeare.

Des del 5 de setembre fins al 19 d'octubre del 2008 va dirigir Un dia. Mirall trencat, la seva darrera obra teatral, al Teatre Borràs de Barcelona. Va ser un muntatge basat en l'obra de Mercè Rodoreda i Gurguí i representat l'any del centenari del naixement de la novel·lista.

 

Entre altres reconeixements, l'any 1996 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 1999 amb el Premi Nacional de Teatre, ambdós guardons concedits per la Generalitat de Catalunya.

 

Ricard Salvat va morir el 24 de març de 2009 a Barcelona a l'edat de 74 anys.

 
Destaquem