Els personatges encarregats d'omplir de regals les cases per Nadal

Catalunyamagrada.cat

 

La nit de Nadal és tradició que les llars s'omplin de regals de manera màgica i misteriosa. Però, qui porta aquests regals?

 

Un dels personatges més coneguts és Sant Nicolau, que va néixer a Turquia el 280 dC. El seu nom, pronunciat pels americans, va esdevenir Santa Claus. Diu la llegenda que en temps de Sant Nicolau, hi havia un pare tan pobre que es va veure obligat a posar a la venda les seves tres filles. El sant, en assabentar-se'n, va anar davant la finestra de la casa i va posar una bosseta d'or a les sabates de cada nena, fet que va permetre que el pare pogués seguir amb les seves filles. És per això que, com mana la tradició, cada 24 de desembre a la nit, cal deixar mitjons o sabates per rebre regals.

 

La imatge actual de Sant Nicolau, un home grassonet, vestit de vermell i amb barba blanca, la van dissenyar els tècnics de Coca Cola l'any 1931.

El Pare Noel, Sant Nicolau, és la figura més extensa
El Pare Noel, Sant Nicolau, és la figura més extensa | Cedida

 

Tot i que el Pare Noel és la figura més extensa a l'hora d'atribuir la presència de regals a les llars el 24 de desembre, hi ha nombroses tradicions arreu d'Europa sobre personatges que fan aquesta tasca. En coneixem alguns.

 

A Catalunya hi trobem un personatge curiós: el Tió de Nadal. El Tió arriba a les llars uns dies abans de Nadal, normalment per Santa Llúcia (13 de desembre), i es guarneix posant-li cara, potes i barretina. Mai no hi falta la manta per cobrir-lo i protegir-lo del fred, i cada dia cal donar-li menjar. Així fins al 24 de desembre a la nit, o el 25 a migdia, quan, tapat amb la manta, els més petits (i també els adults) l'atien amb un bastó mentre canten la seva cançó. En acabar, i aixecar la manta, apareix la recompensa. Dolços i regals per tots els que l'han cuidat! Coneix la seva història.

El caga tió, una tradició estesa a Catalunya
El caga tió, una tradició estesa a Catalunya | Lali Puig

 

Al País Basc l'encarregat de portar els regals de Nadal és L'Olentzero. En uns llocs és un
pastor, en altres llocs un pagès portant un farcell d'arbust i un manxa, i en la majoria de casos és un
carboner que baixa per la xemeneia i fumant en pipa.

 

A Suècia és un nan malcarat que viu als estables i les golfes de les cases qui porta els regals de Nadal. El seu nom és Tomten, i porta els regals dins d'un sac. Cada any, truca a les portes de les cases i demana als pares si els infants han estat bons o dolents. Si han estat bons, els deixa els regals.

 

Baboushka és el personatge que per Nadal porta els regals als infants russos. A Rússia, on se segueix el calendari Julià, Nadal se celebra del 7 al 19 de gener. Segons conta la llegenda, Baboushka era una senyora gran que la nit que va néixer Jesús estava a casa i va rebre la visita dels tres Reis d'Orient. Tot i refusar acompanyar-los a veure el nen Jesús, més tard va penedir-se i va decidir sortir sola. Diuen que encara viatja la Nit de Nadal, i que quan els nens ja dormen, va de casa en casa deixant regals.

 
Destaquem