Òscar Cadiach, el primer occidental en pujar a l'Everest sense oxigen

Catalunyamagrada.cat

 

El barceloní Òscar Cadiach i Puig, nascut el 1952, va ser, juntament amb Antoni Sors i Carles Vallès, el primer català a assolir el cim de l'Everest. Una gesta que aconseguien el 28 d'agost de 1985, sent el primer occidental en pujar a l'Everest sense oxigen i pel vessant nord. També ha estat el primer alpinista català en coronar els catorze vuit mils sense servir-se d'oxigen suplementari.

 

El seu primer vuit mil, el N?nga Parbat (8.125 m), l'assolia l'any 1984 amb Jordi Magrinyà. Va ser l'any següent quan va formar part amb Antoni Sors i Carles Vallès, de la primera cordada catalana que assolí l'Everest (8.848 m), cim que coronà de nou el 1993 pel vessant nepalès.

Cadiach ha participat en nombroses expedicions a diferents continents. A més, com a guia d'alta muntanya, ha dirigit grups d'alpinistes a l'Aconcagua, al Kilimanjarobi, a cims de l'Himàlaia i al Karakoram.

 

A part d'alpinista, també és fotògraf i càmera d'alçada, havent realitzat diverses pel·lícules de les seves expedicions i ha guanyat premis arreu del món.

 
Destaquem