Manuel de Pedrolo, l'autor que ambientà la seva obra més coneguda a la ciutat de Tàrrega

Tot i que no apareixen referències explícites, l'autor ambientà el Mecanoscrit del segon origen a la capital de l'Urgell

Són molts els personatges il·lustres que han tingut al llarg de la història un estret vincle amb la ciutat de Tàrrega. Així, a la ciutat hi van néixer els poetes Alfonso Costafreda i Mossèn Azà. També va ser la ciutat natal dels pintors Francesc Marsà i Figuera, "Pintor Marsà" i Anton Tartera, més conegut per "Antonioti". I pel que fa a músics, el Mestre Güell (Josep Güell i Guillaumet), el compositor Ramon Carnicer i Batlle i el cantautor Xavier Ribalta són fills de la vila.

Destaca especialment el cas de Manuel de Pedrolo, qui va passar part de la seva infància i adolescència al municipi. Tant el va marcar la seva estada a la ciutat que es considera que va ambientar la seva obra més coneguda, el Mecanoscrit del segon origen, a la ciutat de Tàrrega, encara que a l'obra no hi apareguin referències explícites.

Mecanoscrit del segon origen és una obra de ciència-ficció escrita per Manuel de Pedrolo l'any 1974 que va tenir gran èxit de públic, sobretot entre el sector juvenil, i és un dels llibres més venuts de la literatura catalana. Una obra que ha estat adaptada per a televisió i també cinematogràficament, el 2015, amb la pel·lícula Segon origen.

manuel de Pedrolo

Manuel de Pedrolo

 

Parlant ja de Manuel de Pedrolo, l'escriptor va néixer a l'Aranyó l'1 d'abril de 1918 i va conrear tots els gèneres literaris: poesia, teatre, narrativa i contes. De petit va viure a Tàrrega, on va estudiar fins al batxillerat, fins a l'any 1935, quan va marxar a viure a Barcelona. Però la Guerra Civil va aturar la seva formació. Es va afiliar a la CNT i va fer de mestre a la població de Fígols de les Mines. Va pertànyer a la branca d'artilleria de l'Exèrcit Popular i va anar als fronts de Falset, Figueres i Barcelona.

Va començar a escriure de molt jove, fet pel qual ha estat un dels autors més prolífics. Es va iniciar a la vida literària amb un llibre de poemes publicat el 1950, i el 1953 va publicar la seva primera novel·la, Es vessa una sang fàcil. Ja el 1954 guanyava el Premi Joanot Martorell. L'any 1979 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i en donà l'import (500.000 pessetes) a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Manuel de Pedrolo va mantenir fins a la seva mort les seves fermes conviccions ideològiques, convertint-se en un intel·lectual íntegre compromès amb el seu temps i el seu país, i ferm defensor d'uns Països Catalans independents i socialistes.

És considerat l'escriptor més prolífic de les lletres catalanes, ja que va escriure més de 20.000 pàgines i publicà 128 obres. 

Manuel de Pedrolo va morir el 26 de juny de 1990 a Barcelona, a causa d'un càncer, a l'edat de setanta-dos anys. L'any 2018, amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor, el Govern de la Generalitat aprovà la commemoració oficial de l'Any Manuel de Pedrolo. El mateix any, Bel Zaballa en publicà la biografia Manuel de Pedrolo. La llibertat insubornable.

Més informació
 
Destaquem