L'Home dels Nassos

Catalunyamagrada.cat

 

L'últim dia de l'any, el 31 de desembre, apareix el misteriós Home dels Nassos, un personatge propi de la cultura popular, mític, estrany i, fins i tot, una mica sinistre. Un personatge existent en l'imaginari col·lectiu que la canalla ha de sortir a buscar l'últim dia de l'any, i als quals se'ls diu que "té tants nassos com dies té l'any".

 

Els infants, com que no entenen el joc de paraules, imaginen un ésser estrany amb 365 nassos, però en realitat, el 31 de desembre sols li resta un dia a l'any.

 

Aquesta tradició oral s'ha convertit, en algunes poblacions, en una figura de cartó-pedra amb forma de capgròs i un nas prominent que aquell dia és passejat en cercavila per diferents indrets de la vila repartint nassos i caramels als petits que surten a buscar-lo.

Segons el folklorista català Joan Amades, l'Home dels nassos representa l'esperit de la vegetació. Es creu que l'Home dels nassos era una degeneració d'un personatge mític que simbolitzava l'any i que sovint era representat per l'arbre dels nassos; una espècie d'arbre molt estrany que es creia que era la llar de l'esperit de la vegetació.

 
Destaquem