Joan Pera, la veu inconfusible de Mataró

Joan Pera

 

 

L'actor català de cinema i teatre també treballa com a director i actor de doblatge.

 

Ha treballat tota la seva vida per a l'espectacle, gran part per al teatre, gairebé sempre dintre del gènere de la comèdia. Entre els seus èxits destaca el paper de nebot de Joan Capri a la sèrie d’humor Doctor Caparrós, medicina general, i la seva interpretació a la comèdia de Neil Simon La extraña pareja, amb l'actor andalús Paco Morán. També destaca com a director i actor de doblatge, singularment del nord-americà Woody Allen

 

En sèries de televisió es va donar a conèixer al gran públic a Televisió Espanyola a Catalunya, amb el paper de nebot de Joan Capri a Doctor Caparrós Medicina General, de finals dels 70. A continuació va venir Amor meu amb Carme Sansa, diverses etapes del programa El Show de la familia Pera i una nova telecomèdia al costat de Mary Santpere anomenada Amor, salut i feina.

 

Per a Televisió de Catalunya ha presentat el programa inaugural de la cadena, el 10 de setembre de 1983, ha intervingut en la sèrie de tretze capítols Quart Segona, al costat i ha protagonitzat Tretze anys i un dia al costat del seu fill Roger Pera.

 

Ha treballat a moltes produccions teatrals com Sí, Primer MinistreJoan Pera CapriViolines y TrompetasVisca els nuvis; el monòleg Woody i joLa doble vida d'en JohnEl Joc dels idiotes i No et vesteixis per sopar, entre d'altres. El 1994, Joan Pera va protagonitzar, juntament amb Paco Morán, La extraña pareja, que es va convertir en un autèntic fenomen teatral, que va romandre en cartell més de cinc anys i que es va acomiadar de la cartellera amb una funció extraordinària al Palau Sant Jordi, de Barcelona. Aquella representació va suposar el rècord Guiness mundial de major nombre d'entrades venudes d'una funció teatral (14.797 espectadors). 

 

És conegut també en la seva faceta d'actor de doblatge, en doblar al català i castellà l'actor i director Woody Allen. Gràcies a la seva veu peculiar, ha donat una gran personalitat a les excentricitats d'Allen durant més de dues dècades, el qual li ha ofert un petit paper en la seva última pel·lícula, rodada l'estiu del 2007 a Barcelona.

El 2015 li fou concedida la Creu de Sant Jordi "per ser considerat un dels més populars en el món de l'espectacle a Catalunya des d'un sentit de l'humor genuí".

 
Destaquem