7 de juny: Gaudí és atropellat per un tramvia a Barcelona

Gaudí va morir el dijous 10 de juny de 1926, a les cinc i vuit minuts de la tarda. El seu enterrament es va ajornar un dia per obtenir els permisos de la Santa Seu i del Govern espanyol per enterrar l’arquitecte a la cripta del temple de la Sagrada Família

 

 

L'arquitecte Cèsar Martinell va escriure en el seu llibre Gaudí i la Sagrada Família comentada per ell mateix (Barcelona, 1951): 

 

“Dimecres dia 9 de juny de 1926, m’assabento pel diari que el senyor Gaudí està greument ferit a l’Hospital de la Santa Creu a conseqüència d’haver estat atropellat per un tramvia el dilluns al vespre mentre travessava el carrer de les Corts Catalanes (popularment conegut com a Gran Via), a la cruïlla amb Bailèn, mentre anava a fer la seva visita vespertina a l’església de Sant Felip Neri, com tenia per costum”.

 

En ocórrer l’accident ningú no el va reconèixer. Quatre cotxes que van passar no van voler aturar-se. Un altre cotxe sí que va parar i el va portar a la Casa de Socors o dispensari de la ronda de Sant Pere. Eren les sis de la tarda i uns minuts. Allí li diagnosticaren commoció cerebral, fractura de tres costelles i traumatisme a l’orella dreta. L'arquitecte català va ser ingressat finalment a l'Hospital de la Santa Creu, on va morir 3 dies després.

 

Martinell descriu així el moment en què el llarg seguici que acompanyava les restes mortals de Gaudí va arribar a la Sagrada Família i al barri aleshores anomenat com el Poblet: “Els balcons de les cases pròximes al temple tenien senyals de dol amb una unanimitat impressionant. Allà hi viu gent modesta. Molts balcons tenien cobrellits de color i al centre una tela negra, i alguns una mantellina, en senyal de dol. Era la manifestació espontània del dolor que sentia el veïnat del Sr. Antoni, el seu, al qual durant quaranta anys havien vist passar cada dia amb el seu posat modest”.

 

 

 

 
Destaquem