3 de desembre: Faria anys el polític i historiador català Max Cahner

Va ser conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya

A la ciutat de Bad Godesberg (Prússia), naixia el 3 de desembre de 1936 el polític i historiador de la literatura catalana Max Emanuel Cahner i Garcia. Mort a Barcelona el 14 d'octubre de 2013, Cahner, juntament amb Ramon Bastardes, impulsà la nova època de la revista Serra d'Or (1959) i el 1961 creà Edicions 62, que dirigí fins al 1969.

Culturalment, l'any 1972 va fundar Curial Edicions Catalanes. Fou un dels fundadors de la Gran Enciclopèdia Catalana i contribuí a promoure el Congrés de Cultura Catalana i la campanya «Identificació del territori. Català al carrer». Va ser professor de literatura catalana a la Universitat de Barcelona des del 1975 fins que es jubilà, el 28 de febrer de 2006, entre moltes altres fites.

Pel que fa al seu vessant polític, fou un dels fundadors de Nacionalistes d'Esquerra i del 1980 al 1984 fou conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya com a independent en el primer govern de Jordi Pujol.

Entre altres reconeixements, el 1996 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi «com a impulsor de nombroses iniciatives culturals en el terreny de la recuperació de la nostra identitat, llengua i història com a nació, i en la creació d'elements de difusió bàsics per a la cultura catalana, principalment en el món editorial, que han assolit una trajectòria consolidada i de prestigi. En reconeixement d'una continuada acció en favor de la cultura i de servei a Catalunya».

 
Destaquem