22 de febrer: És Dimecres de Cendra

46 dies abans de Pasqua, aquesta jornada marca l'inici de la Quaresma, i la fi del Carnaval

Fa gairebé una setmana, el Dijous Gras, arrencava la celebració del Carnaval arreu de Catalunya, que ha portat a places i carrers la festa i la disbauxa. Però tot s'acaba, i aquest dimecres, 22 de febrer, és Dimecres de Cendra.

Una jornada que posa punt final a la celebració de Carnaval i marca l'inici de la Quaresma. Així, als calendaris litúrgics catòlic i anglicà, i també als de diverses denominacions protestants, avui comença la Quaresma, quaranta-sis dies abans del Diumenge de Pasqua.

Com passa amb les dates de Carnaval, aquesta jornada és mòbil en el calendari segons com se celebri la Pasqua, la qual ha de coincidir amb el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera. Per tant, el Dimecres de Cendra pot oscil·lar entre el 4 de febrer i el 10 de març.

Què significa que comença la Quaresma?

Al segle IV es fixava la celebració de la Quaresma, emmirallant-se en els quaranta dies que Jesús va passar al desert, a on va arribar a ser temptat pel dimoni. Als segles VI i VII el dejuni va anar adquirint importància com a pràctica quaresmal. Com que el diumenge es commemora la resurrecció de Crist i, per tant, no és pràctica habitual fer-hi dejuni, els cristians només en feien de dilluns a dissabte (sis dies) i al llarg de sis setmanes, així com de dimecres a dissabte durant la setmana precedent, de manera que es cobria el període de quaranta dies.

La tradició del Dimecres de Cendra

El Dimecres de Cendra, per als catòlics, és dia de dejuni i d'abstinència (igual que el Divendres Sant), i s'imposa un polsim de cendra al cap dels fidels que van a missa. Segons la tradició, la cendra s'ha d'obtenir a partir de la cremació dels llorers i palmons beneïts el diumenge de Rams. La cendra és símbol de caducitat de la condició humana.

En molts municipis de Catalunya, durant aquesta jornada té lloc l'enterrament de la sardina, l'últim acte del Carnaval, que tanca tot el cicle de gresca i xerinola. En origen, l'enterrament de la sardina el trobem a la tradició ja perduda de sortir als afores a berenar el darrer dia de Carnaval per tal de posar fi al període de festa.

Més informació
 
Destaquem