20 de desembre: Ens deixava el poeta Joan Maragall

L'Arxiu Joan Maragall és pot visitar a la seva casa familiar al carrer d'Alfons XII de Barcelona

El 20 de desembre de 1911 moria a Barcelona el poeta i escriptor Joan Maragall i Gorina. Nascut a la ciutat comtal el 10 d'octubre de 1860, va ser una figura cabdal dins la poesia modernista del canvi de segle XIX al XX. La seva obra manuscrita es conserva a l'Arxiu Joan Maragall de Barcelona.

Membre de la intel·lectualitat culta de la Barcelona de la Renaixença, va fer una defensa de l'espontaneïtat i de la recerca de la simplicitat i arribà a desenvolupar la seva «teoria de la paraula viva», que va crear escola.

Va fer de la seva obra poètica el vessant literari més conegut, si bé destaca la seva important producció en prosa, amb més de 450 textos, entre articles, assaigs, discursos, semblances biogràfiques i pròlegs.

La seva activitat com a periodista al Diari de Barcelona i La Veu de Catalunya va ser un dels mitjans que li va permetre projectar una opinió que generà una important influència social. Així mateix, va traduir al català obres de Goethe, Nietzsche i Novalis, introduint així a Catalunya una bona part de la literatura alemanya.

Maragall va ser un home d'arrels religioses i una forta implicació política. El llegat de Joan Maragall és present en els fets materials i en les conseqüències de la seva obra. La seva casa familiar al carrer d'Alfons XII de Barcelona allotja l'Arxiu Joan Maragall, un centre patrimonial on es conserva informació de l'autor.

 
Destaquem