2 de desembre: És l'aniversari de Raimon

És un dels membres més representatius de la història contemporània de la cançó en català

El 2 de desembre de 1940 naixia a Xàtiva (País Valencià) Ramon Pelegero i Sanchis. Conegut pel nom artístic de Raimon, és un cantautor valencià, un dels membres més representatius de la història contemporània de la cançó en català i amb major reconeixement internacional de tot el domini lingüístic català.

 

La seva primera actuació pública va ser l'any 1962 en el lliurament d'uns premis literaris. Després, en acabar un aplec a Castelló on participen Els Setze Jutges, va cantar per a ells, i Josep Maria Espinàs va quedar impressionat, convidant-lo a actuar al Fòrum Vergés de Barcelona. L'èxit va ser immediat: Raimon va sorprendre per la forma i pel contingut de les seves cançons; pel crit, per l'existencialisme rebel que desprenen els textos.

 

Entre altres distincions, l'any 2012 va rebre la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona, i el 2013, el Premi Enderrock a la trajectòria. L'any 2014 fou guardonat amb el 46è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, la primera vegada que un cantautor rebia un premi literari d'aquesta magnitud. També el 2014 va ser distingit amb la "Medalla de Oro" del Circulo de Bellas Artes de Madrid i el "Premi d'Honor de les Lletres Catalanes".

L'any 2015, la Generalitat Valenciana va concedir-li l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i la Gran Creu de l'Orde de Jaume I El Conqueridor.

 
Destaquem