13 d'agost: La Gestapo va detenir a Lluís Companys

El 15 d'octubre de 1940 va ser afusellat a dos quarts de set de la matinada, al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc

El 123è president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, va ser detingut per la policia secreta alemanya el 13 d'agost de 1940.

L'any 1939, a finals de la guerra civil espanyola i quan les forces franquistes estaven a punt d'entrar a Barcelona, Companys va fugir amb altres membres del Govern cap al nord del país. Es va exiliar a Perpinyà i finalment a París, per treballar en la representació de la Generalitat en l'exili.

 

Va acabar a La Baule-les-Pins (Bretanya), on es va quedar malgrat el perill que corria, per no perdre el contacte amb el seu fill Lluís, que patia una greu malaltia mental.

El 13 d'agost de 1940 va ser detingut, juntament amb el seu nebot Francesc Ballester, a La Baule-les-Pins per la Gestapo, per ordre de les autoritats espanyoles amb col·laboració de membres de l'ambaixada espanyola a França.

 

Companys va ser portat primer a Madrid, on se li van obrir diligències per "ser el President de la Generalitat, ministre de la República i responsable dels fets realitzats a Catalunya". Després de diversos interrogatoris, el 3 d'octubre va ser traslladat al Castell de Montjuïc a Barcelona per fer-li un consell de guerra sumaríssim sense garanties processals i, com s'ha demostrat posteriorment, de forma il·legal. En el consell de guerra va comptar amb un advocat defensor militar, en Ramón de Colubí, un jove que, tot i no aconseguir la seva exculpació, va empatitzar amb Companys.

El 15 d'octubre de 1940 va ser afusellat a dos quarts de set de la matinada, al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc. Tenia 58 anys. L'últim que va cridar va ser "Per Catalunya!".

 
Destaquem