Receptes per aquest Nadal

Com sorprendre els teus convidats amb plats tradicionals i deliciosos

La gastronomia catalana és rica i variada i té uns plats típics per a celebrar el Nadal que no deixen indiferent a ningú. Si vols sorprendre els teus convidats amb un menú nadalenc autèntic, continua llegint i descobreix algunes de les receptes nadalenques catalanes més populars i fàcils de preparar.

Escudella i carn d’olla

L’escudella i carn d’olla és el plat nadalenc per excel·lència a Catalunya. Es tracta d’un guisat de diferents carns i verdures, que se serveix en dues parts: primer, una sopa de pasta grossa i allargada, anomenada galets, i després, la carn i les verdures, que formen la carn d’olla. Aquest plat es menja el dia de Nadal i és una forma de reconfortar el cos i l’ànima en aquestes dates tan especials.

Ingredients

Per a fer l’escudella i carn d’olla, necessites els següents ingredients:

  • 300 g de galets
  • 250 g de carn de vedella
  • 250 g de carn de xai
  • 250 g de carn de gallina
  • 1 os de pernil
  • 1 botifarra negra
  • 1 botifarra blanca
  • 1 piloteta de carn picada
  • 2 pastanagues
  • 2 naps
  • 1 ceba
  • 1 branca d’api
  • 2 fulles de llorer
  • Sal i pebre

Elaboració

Per a preparar l’escudella i carn d’olla, segueix aquests passos:

  1. En una olla gran, posa a bullir aigua amb una mica de sal. Quan l’aigua estigui bullint, afegeix les carns, l’os de pernil, les botifarres, la piloteta, les pastanagues, els naps, la ceba, l’api i el llorer. Deixa coure a foc mitjà durant unes dues hores o fins que les carns estiguin tendres.
  2. Quan el brou estigui fet, cola’l i reserva’l. Talla les carns i les verdures en trossos petits i reserva’ls també. Aquests ingredients formaran la carn d’olla, que es pot servir com a segon plat o guardar per a fer canelons l’endemà.
  3. En una altra olla, posa a bullir el brou i afegeix els galets. Deixa coure segons el temps que indiqui el fabricant o fins que la pasta estigui al dente.
  4. I ja ho tindries! Serveix l’escudella i carn d’olla ben calenta!

Canelons

Els canelons són un altre dels plats nadalencs per excel·lència a Catalunya. Es tracta d’una pasta farcida de carn picada i coberta amb una salsa beixamel i formatge ratllat. Normalment, els canelons es mengen el dia de Sant Esteve, el 26 de desembre i es diu que són una forma d’aprofitar les restes de la carn d’olla del dia anterior.

Ingredients

Per a fer els canelons, necessites els següents ingredients:

  • 24 plaques de pasta per a canelons
  • 500 g de carn picada (de la carn d’olla o de carn fresca de vedella i porc)
  • 1 ceba
  • 2 grans d’all
  • 50 g de panses
  • 50 g de pinyons
  • 50 ml de vi ranci
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre
  • 50 g de mantega
  • 50 g de farina
  • 750 ml de llet
  • Nou moscada
  • 100 g de formatge ratllat

Elaboració

Per a preparar els canelons, segueix aquests passos:

  1. En una paella, sofregeix la ceba i l’all picats fins que estiguin daurats. Afegeix la carn picada i cuina-la amb el foc ben fort, remenant de tant en tant, fins que estigui ben feta. Afegeix les panses, els pinyons i el vi ranci i deixa reduir el líquid. Salpebra al gust i reserva el farciment.
  2. En una olla, posa a bullir aigua amb una mica de sal i oli. Quan l’aigua estigui bullint, afegeix les plaques de pasta i cuina-les segons el temps que indiqui el fabricant, o fins que estiguin al dente. Escorre-les i refresca-les sota l’aixeta. Estén-les sobre un drap net i sec.
  3. En un cassó, fon la mantega a foc baix. Afegeix la farina i remena amb una batedora de varetes fins que estigui ben integrada. Incorpora la llet a poc a poc, sense deixar de remenar, fins que la salsa tingui una consistència cremosa i sense grumolls. Salpebra i agrega una mica de nou moscada ratllada.
  4. Preescalfa el forn a 180 °C. Unta una safata de forn amb una mica d’oli. Omple les plaques de pasta amb el farciment de carn i enrotlla-les. Col·loca els canelons sobre la safata, un al costat de l’altre. Cobreix-los amb la salsa beixamel i espolsa-hi el formatge ratllat per sobre.
  5. Deixa els canelons al forn durant uns 15 minuts o fins que el formatge estigui gratinat. Un cop estiguin gratinats, ja els pots servir!

Pollastre farcit

El pollastre farcit és una recepta clàssica de la cuina catalana, que se sol preparar per a ocasions especials com el Nadal. El pollastre es farceix amb una barreja de carn picada, fruits secs, prunes i orellons i es rosteix al forn amb vi blanc i conyac. El resultat és un plat sucós i saborós, que es pot acompanyar amb una guarnició de patates, verdures o amanida.

Ingredients

Per a fer el pollastre farcit, necessites els següents ingredients:

  • 1 pollastre de corral
  • 300 g de carn picada de vedella i porc
  • 100 g de fetge de pollastre
  • 50 g de panses
  • 50 g de pinyons
  • 8 prunes sense pinyol
  • 8 orellons secs
  • 2 ous
  • Molla de pa
  • Llet
  • Vi blanc
  • Conyac
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre
  • Farigola
  • Romaní

Elaboració

Per a preparar el pollastre farcit, segueix aquests passos:

  1. Neteja el pollastre i buida’l de les vísceres. Salpebra’l per dins i per fora i reserva’l.
  2. En una paella, sofregeix el fetge de pollastre picat fins que estigui fet. Afegeix la carn picada i cuina-la a foc fort, remenant de tant en tant, fins que estigui ben feta. Afegeix les panses, els pinyons, les prunes i els orellons i remena bé. Retira del foc i deixa refredar una mica.
  3. En un bol, remulla la molla de pa amb una mica de llet. Escorre-la i afegeix-la a la barreja de carn. Afegeix també els ous batuts i salpebra al gust. Remena bé fins que tinguis una massa homogènia.
  4. Farceix el pollastre amb la massa de carn i tanca’l amb uns escuradents
  5. Col·loca el pollastre farcit en una safata de forn. Regueu-lo amb un raig d’oli d’oliva, un got de vi blanc i un xic de conyac. Espolsa-hi una mica de farigola i romaní per sobre. Tapa la safata amb paper d’alumini i deixa el pollastre al forn a 180 °C durant una hora i mitja o fins que estigui ben daurat i fet per dins. Rega el pollastre de tant en tant amb el seu propi suc.
  6. Treu el pollastre del forn i deixa’l reposar uns minuts. Talla’l en porcions i serveix-lo amb el suc de la cocció. Acompanya’l amb la guarnició que més t’agradi i a menjar.

Aquestes són algunes de les receptes nadalenques catalanes més tradicionals i bones que pots preparar per a sorprendre els teus convidats. Esperem que t’hagin agradat i que les provis aquestes festes. Bon profit!

Si vols alguna recepta per aquesta tardor, els moniatos farcits de botifarra blanca, poma i nous o el pastís de castanyes, són dues receptes brutals.

 
Destaquem