Què mengem quan arriba el setembre?

Apostar pels productes de temporada a Catalunya és una aposta per la salut i el medi ambient

A Catalunya tenim la sort de gaudir d'un clima que permet cultivar tots aquells aliments necessaris, i saber valorar, i apostar, per aquests productes de proximitat, i de temporada, no solament és bo per al nostre organisme i la nostra salut, sinó també per al medi ambient. Aquesta aposta ens permet fer un consum local, sostenible per al planeta, i també ens permet oferir a l'organisme aquells nutrients que li són necessaris en funció de l'època de l'any.

I dit això, just comença el mes de setembre. I què és el que trobem a la llista de productes de temporada a casa nostra?

El mes de setembre és una mica l'impàs entre els mesos d'estiu rigorós, i l'arribada dels mesos més freds de l'any. És per això que els horts comencen a canviar d'aspecte, i, d'aquesta manera, també canvien els productes que ens pot oferir la terra.

Apareixen les primeres carabasses i moniatos, i la fruita dolça de la qual hem gaudit durant l'estiu comença a ser cada cop menys freqüent. Això sí, s'acosta l'època de les boníssimes taronges.

Si parlem de verdures, el setembre és temps de mongeta tendra, albergínies, carabassons i bledes. També de cebes, porros i pebrots verds i vermells. La remolatxa, el cogombre, els ravenets, els tomàquets i l'enciam també viuen un bon moment. I com dèiem, el taronja comença a estar ben present, amb les pastanagues i les carabasses, i no hi falten les llimones i els alvocats.

Parlant ja de fruites, les figues, magranes, gerds i móres prenen un paper destacat. Seguim gaudint del meló, que, per cert, al setembre és un dels millors moments per a gaudir-lo, ja que es recullen les peces que han madurat durant l'agost, i això suposa melons molt més saborosos que els de principis de temporada. També es pot gaudir del raïm i el préssec, aquests darrers, iguals que els tomàquets, arriben ja a la seva recta final. Les pomes i les peres estan boníssimes. Sense oblidar els plàtans.

I una cosa ben bona dels productes de temporada al mes de setembre és que es poden gaudir de moltes maneres diferents. Albergínies i carabassons farcits de carn o de peix, o de verdures, us oferiran un plat boníssim per dinar o sopar. Amb les pastanagues i carabasses, podem començar a preparar cremes si refresca alguna nit. I pel que fa a les fruites, ben fresques de postres, o per esmorzar o berenar, us encantaran. Sense oblidar les múltiples opcions que us ofereixen en la rebosteria!

Més informació
 
Destaquem