Una tradició amb origen llegendari: les calçotades

No es coneix l'origen exacte d'aquesta festa, però hi ha una història amb Xat de Benaiges com a protagonista

Els calçots i les calçotades ens encanten. És tota una festa gastronòmica a Catalunya. I tot i que la repetim any rere anys, no es coneix exactament quin és el seu origen, i hi ha diverses versions sobre com va començar aquesta tradició.

Però com en totes les tradicions, hi ha diferents llegendes al darrere que expliquen per què, avui dia, gaudim d'aquest popular àpat.

Una de les llegendes més famoses sobre com van aparèixer per primera vegada els calçots és la que atribueix la descoberta a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a la fi del segle XIX. Segons la llegenda, el Xat de Benaiges estava cuinant unes cebes al foc quan se li van socarrimar i en comptes de llençar-les, va pelar-les i se les va menjar, descobrint que tenien un gust dolç. Així, per atzar, va descobrir un plat que a la primeria del segle XX ja era tot un clàssic a moltes de les llars de Valls.

Des d'aquell moment, la tradició de consumir calçots, i tot el ritu que hi ha al voltant de les calçotades, ha esdevingut una festa gastronòmica arreu de Catalunya. De fet, va ser a mitjan segle passat que el calçot es va fer conèixer fora de l'Alt Camp, particularment gràcies a la divulgació feta per la colla artística i humorística l'Olla.

D'aquesta llegenda, que estaria situada a mitjan segle XIX, no hi ha cap prova que sigui verídica. Per això l'origen dels calçots continua sent un misteri...

Més informació
 
Destaquem