Tot a punt per a la festa grossa de Barcelona: La Mercè

Els actes festius s'estendran a la capital catalana del 23 al 26 de setembre

La Mercè tornarà a omplir parcs, carrers i places de Barcelona de música, tradició i molt més del 23 al 26 de setembre. Quatre dies en els quals la capital catalana es vesteix de gala amb propostes ben diverses pensades per a tots els públics i edats.

Després de dos anys de limitacions i restriccions per la Covid-19, enguany la celebració recupera el seu format habitual, amb Carla Simón, dona, jove, barcelonina i una de les cineastes més reconegudes a casa nostra i arreu del món com a pregonera, i Roma com a ciutat convidada.

Si parlem del cartell, parla justament d'aquest retrobament. Obra de l'artista David de las Heras, uneix tres generacions de barcelonines en una mateixa imatge de la festa.

Consulteu tot el programa de La Mercè 2022.

Cartell de la Festa Major de La Mercè 2022

Cartell de la Festa Major de La Mercè 2022

Fem una mica d'història

Per què La Mercè és patrona de Barcelona. Diu la llegenda que la nit del 24 de setembre de 1218, la Mare de Déu es va aparèixer simultàniament al rei Jaume I a Sant Pere Nolasc i a Sant Ramón de Penyafort. A tots tres els va demanar que creessin un orde de monjos dedicats a salvar cristians empresonats pels sarraïns. Eren temps de guerra religiosa.

Segles més tard, el 1687, Barcelona va patir una plaga de llagosta, i es va posar en mans de la Mare de Déu de la Mercè. Acabada la plaga, el Consell de la Ciutat la va nomenar patrona de Barcelona. El Papa, però, no va ratificar la decisió fins dos segles més tard, el 1868.

FONT: barcelona.cat

I quan es va començar a celebrar la festa en el seu honor?

Després que el Papa Pius IX declarés la Mare de Déu de la Mercè patrona de la ciutat, Barcelona va començar a celebrar festes al setembre. Va ser Francesc de Paula Rius i Taulet qui, en la seva etapa de regidor, abans de convertir-se en alcalde, va impulsar la primera festa de la Mercè, que l'any 1871 va adoptar un caràcter cívic i incloïa celebracions de caràcter popular i adreçades a la ciutadania.

La Mercè va prendre volada l'any 1902, quan sota l'impuls de Francesc Cambó, se celebrà una Festa Major que es convertí en model de les que encara avui tenen lloc a tot Catalunya. De tota manera, la història de la Mercè patiria molts alts i baixos que s'estengueren després de la guerra civil i els anys del franquisme.

Amb l'arribada de la democràcia, la Mercè va assolir el caràcter de festa autènticament popular, gràcies a la col·laboració d'entitats de tota la ciutat. Avui, la Mercè és una festa que ocupa festivament un gran nombre d'espais públics amb una programació centrada en la cultura mediterrània.

FONT: barcelona.cat

Més informació
 
Destaquem